Frukostseminarium 26 mars: Ska svenska kor sluta beta?

ko.

Vår svenska lagstiftning om att djur ska beta två till fyra månader om året debatteras flitigt som en följd av att svensk mjölkproduktion är i en ekonomisk kris. Flera i Alliansen vill bryta upp beteskravet. Miljöpartiet och Vänstern håller emot och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har öppnat upp för mindre förändringar i de administrativa kraven. Flera intresseorganisationer är ute i debatten. Djurens rätt, Djurskyddet Sverige och Vi konsumenter på en sida och Sveriges Mjölkproducenter på den andra. LRF:s uttalanden spretar men utgångspunkten är att de vill modernisera lagen. I debatten skyller man allt oftare dålig lönsamhet på svenska miljö- och djurskyddsregler. Samtidigt hävdar forskare att det finns otaliga vetenskapliga undersökningar som visar nyttan med bete. Korna blir friskare vilket är grunden till Sveriges låga antibiotikaanvändning. Och den biologiska mångfalden är beroende av betande djur. Bete är också ett bra och billigt foder. Den svenska mjölken är med andra ord miljösmartare och djurvänligare än i många andra länder. Ska vi värna om det eller inte? Hur viktigt är betet för kon, miljön, bonden och konsumenten?

Välkomna att lyssna in åsikterna eller ge din syn på saken. Inleder gör Birgitta Staaf Larsson, SLU genom att berätta vad forskningen säger om nyttan med bete. Sedan argumenteterar Stina Bergström (mp), Kristina Yngwe (c) och Monica Haider (s) från Miljö och jordbruksutskottet för sin syn på saken. Många av intresseorganisationerna kommer närvara.

När: 26 mars Kl 8.30-9.30

Var: Naturskyddsföreningens rikskansli, Åsögatan 115, Stockholm Anmälan senast den 23 mars.

Vi bjuder på ekofrukost från kl 8.00

Anmäl dig här

 

Kommentera

One thought on “Frukostseminarium 26 mars: Ska svenska kor sluta beta?

  1. Ska det finnas betesdjur kan man inte ha varg. Det är ovanligt att vargar attackerar stora djur som kor, men de skrämmer korna så de springer genom stängslen. Kalvar och får ansätts hårt av varg och det dessa skall inte vara ute på bete där det finns varg.

    Nu i midsommarhelgen ha man läst om fyra vargattacker, en där kalvar fallit offer för varg i Småland och 3 där får fallit offer för varg i Blekinge, Södermanland och Uppland. I Södermanland och Uppland har man känt till sedan i vintras att varg finns i området och ände släpper bönderna ut djuren på bete.

    Hur stora idioter kan bönderna få vara. De borde lära sig av sina kollegor i Värmland och Dalarna där det finns mycket varg. Där släpper man inte ut djur på bete utan planterar igen beteshagarna med gran istället.

Kommentering är stängd.