Bli energismart Maud

Idag träffades EU:s statschefer i Bryssel för att bland annat diskutera energieffektivisering. Men det bidde knappt en tummetott.  Det är underligt att energieffektivisering tycks vara mer kontroversiellt än ny förnybar el. För det har vi bindande mål om att producera i EU. 20 % till år 2020. Men Reinfeldt och flera av hans kollegor vill inte att vi skall ha bindande mål om att effektivisera energianvändningen med 20 % till 2020 trots att detta är det billigaste och det enda riktigt miljövänliga alternativet till fossila bränslen och kärnkraft. Märkligt. Är förklaringen så enkel att inga företag eller branschorganisationer lobbar på politikerna om att minska energianvändningen eftersom inget företag säljer ”negawatt”?

Fast egentligen är det ju många företag och hantverkare m fl som är vinnare av en omfattande energieffektivisering men de verkar som sagt dåligt organiserade. Och miljörörelsens tydliga krav om att nyttja energieffektiviseringen till att på billigast sätt minska utsläppen av koldioxid, skapa fler jobb och skapa en konkurrenskraftigare ekonomi nådde inte ända fram denna gång. Men jag är övertygad om att vi kommer att få rätt. All fakta talar för att detta är den smartaste vägen för att ställa om energisystemet. Tänk att cirka 70 % av alla energi som tillförs i EU försvinner som spillvärme. Det har forskaren Verner på Halmstads högskola räknat ut.

Vi i Sverige bör dock inte skylla på EU. Vi kan göra mycket på hemmaplan. Till att börja med kan vi införa ett energieffektiviseringsmål värt namnet. Sveriges mål är istället ett energiintensitetsmål som alltså beror på BNP-utvecklingen. Dagens mål på 1,7 % minskad energianvändning i relation till BNP-utvecklingen är lägre än vi gjort historiskt per år. Så skall vi lyckas nå målet måste vi slösa på energin mer än vanligt vilket innebär att vi kommer att öka energianvändningen med ca 30 TWh (motsvarar halva vattenkraften) fram till 2020 vid en normal BNP-utveckling på ca 2,2 procents ökning per år.

Här krävs omtag Maud Olofsson. Och effektivisering är det bästa receptet på att få ner elräkningarna när elpriserna går i höjden. Och det kommer de att göra allt mer. Då duger det inte heller med att vi i Sverige har byggnormer på 90 kWh per kvadratmeter när det idag går att bygga hus som nyttjar mindre än 50 kWh per kvadratmeter. Det är ungefär som om vi skulle ha en miljöbilsdefinition för bilar som drar mindre än en liter bensin per mil. Brist på styrning av byggandet och inte minst stora renoveringar innebär att vi sitter fast i dyra boendekostnader under mycket lång tid. En bil skrotas efter ca 15 år, det gör inte ett hus…

Låt oss tillsammans trycka på så vi får en riktig effektiviseringspolitik som tar bort onödiga hinder och gör det lätt att bete sig energismart. Börja med att ge oss konsumenter en timmätning så vi kan styra viss konsumtion till då priset är lägre, ge oss endast en räkning (nätavgiften bör elleverantören betala) och låt oss bara betala per kWh utan fasta avgifter. Då skulle det bli ännu lönsammare att vara energismart.

Kommentera

3 thoughts on “Bli energismart Maud

 1. effektivisera energianvändningen […] är det billigaste och det enda riktigt miljövänliga alternativet till fossila bränslen och kärnkraft.

  Whoa!!! Hold the phone… hörde jag rätt?!

  Det enda riktigt miljövänliga alternativet är att minska förbrukningen? Har SNF därmed givit upp på solkraft, vindkraft och vattenkraft? 🙂

  Tja… med tanke på att exempelvis vindkraft gör detta…

  http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1350811/In-China-true-cost-Britains-clean-green-wind-power-experiment-Pollution-disastrous-scale.html

  …är det kanske inte så konstigt. 😀

 2. Men Michael, du läser och tolkar som en kratta. Det står \”det enda RIKTIGT miljövänliga alternativet\”, all produktion medför viss påverkan. Att minska konsumtionen är således det bästa, men naturligtvis är sol, vind, vatten betydligt bättre än vedervärdig kärnkraft.

 3. Svante Axelsson ska inte sitta och håna låginkomsttagare i radio och tala om vad de har råd med. Det är lätt för en välarvoderad föreningsordföarande att betala sina elräkningar. Kilowatten är så vansinnigt dyr nu beroende på att staten har utnyttjat sitt inflytande i vattenfall inte för att bryta oligopolet utan dra fördel av det som mjölkkossa för staten. Det räcker nu!

Kommentering är stängd.