Brister i industrins kärnavfallsmetoder

Det finns många allvarliga problem med kärnkraften. Just när den visar sig från sin sämsta sida, med en enormt farlig situation i Japan, planerar den svenska kärnkraftsindustrin att via sitt aktiebolag för kärnavfall, Svensk kärnbränslehantering (SKB),  lämna in en ansökan om slutförvar. Det förväntas ske i morgon.

Idag har vi därför presenterat en ny rapport om bristerna i industrins  arbete. Det finns uppenbara problem med både slutförvarsmetoden – en ytlig förvaring i sannolikt snabbt rostande kopparkapslar – och valet av plats, där lokal acceptans i kärnkraftskommuner har fått gå före långsiktig miljösäkerhet.

Det är dags för riksdagen att lyfta kärnkraftsfrågan i grunden, och då se över såväl uranbrytningens miljöeffekter, driftens olycksrisker och kärnavfallshanteringens utmaningar.

Kommentera

2 thoughts on “Brister i industrins kärnavfallsmetoder

  1. Hej!
    Jag undrar också när regeringen tar sitt förnuft tillfånga och tänker om. När det nu finns möjlighet att bygga upp en andra energianvändningar som är mera säkra och hållbara.
    Jag förstår inte heller att fler länder i världen inte satsar på hållbarare och säkrare energianvändning. Det billigaste och mest effektivaste verkar de tro att kärnkraft är?
    Hoppas regeringarna börjar lyssna på Miljöorganisationerna någon gång.
    Vet ni hur miljöorganisationerna i Japan exemplevis agerar i Kärnkraftsfrågan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.