Carl Bildt och klimatfrågan

Carl Bildt klev in i klimatdebatten på DN debatt idag, tillsammans med fem andra utrikesministrar. Spännande, tyckte jag, när jag läste rubriken. Bildt och hans kollegor är överens om fem punkter. Låt oss se vad de innebär:

”Vi kommer att yrka på en överenskommelse i Köpenhamn som är tillräckligt långtgående för att begränsa den globala uppvärmningen till högst 2 grader.”

Kommentar: Javisst, och det är EU:s målsättning sedan åtminstone våren 2007. Kul att även Carl Bildt delar denna hösten 2009.

”Vi kommer att arbeta för ett ambitiöst och rättvist internationellt förslag, där Europa bidrar med en rimlig del när det gäller finansieringen av åtgärder för begränsning, teknik och anpassning i utvecklingsländerna.”

Kommentar: Detta är centralt, men inte det minsta konkret i en tid när konkretisering är avgörande för att nå en överenskommelse i Köpenhamn. Det förslag på finansiering som EU-kommissionen presenterade häromdagen är helt otillräckligt och EU:s föreslagna bidrag en bråkdel av vad som krävs. Tyvärr kommenterar Bildt och hans kollegor inte med ett ord denna högaktuella del av klimatpolitiken.

”Vi kommer att engagera oss personligen för att ge full kraft åt våra diplomatiska insatser och mobilisera resurserna i våra gemensamma diplomatiska nätverk för att övertyga de viktigaste deltagarna i förhandlingarna att göra omfattande åtaganden.”

Kommentar: Bildt skriver att han ska göra sitt jobb, även på klimatområdet. Det är bra.

”Vi kommer att arbeta för att de utmaningar som klimatförändringarna innebär för den internationella stabiliteten och säkerheten sätts högt på den internationella dagordningen.”

Kommentar: Detta är bra eftersom säkerhetspolitik och klimatpolitik i allt väsentligt vanligtvis diskuteras och beslutas i skilda sammanhang. Frågan är vad detta innebär konkret.

”Vi kommer att arbeta för att EU fortsätter att visa ledarskap i förhandlingarna. Vi måste vara beredda att överge vårt nuvarande åtagande att minska koldioxidutsläppen med 20 procent senast 2020 och i stället åta oss att minska utsläppen med 30 procent inom ramen för en långtgående överenskommelse och jämförbara insatser från de andra parterna.”

Kommentar: Javisst, detta är innebörden i EU:s mål sedan våren 2007. Det är också en tydlig svensk linje som statsminister Reinfeldt och miljöminister Carlgren sedan år tillbaka driver inom EU och internationellt. Det är förstås av visst värde att även regeringens utrikesminister tycker detsamma.

Och där tog det stopp på Bildts inspel i klimatfrågan. Inget nytt alls. Inget konkret alls. Så snopet.

Utrikesministrarna behövs verkligen i klimatdebatten, men om bidraget stannar vid retoriskt snömos blir klimatet inte mycket bättre.

Kommentera

3 thoughts on “Carl Bildt och klimatfrågan

  1. Mikael,försök att vara positiv istället och bidra till utveckling. Det enda ni kommer att åstadkomma, kanske redan gjort. Är att folk kommer att tappa tron på \”miljön\” Precis som Gudrun förstörde ordet feminist, förstör ni nu ordet miljö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.