Den politiserade vetenskapsakademien

Harry Frank och hans kollegor i Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott har ännu en gång klivit in i energidebatten. I ett så kallat uttalande i dag riktar utskottet kritik mot vindkraftsutbyggnaden och målsättningar för denna i Sverige.

Det är viktigt att vindkraftsutbyggnaden i Sverige granskas noga, men den som följt energiutskottet genom åren vet att det systematiskt tar lätt på exempelvis kärnkraftens problem och samtidigt nagelfar förnybar energi med frenesi.

Så blev också kommentarerna ordentligt kritiska idag. Både regeringen och oppositionen ställde sig frågande till akademiens uttalande, något som milt sagt numera tillhör ovanligheterna i energidebatten. Energimyndigheten tillbakavisade kritiken och den tidigare riksdagsledamoten i Moderaterna, Mikael Odenberg, numera generaldirektör på Svenska kraftnät, gav en rätt träffande bild av kvaliteten i Kungliga Vetenskapsakademiens arbete:

– Jag tycker det är lite slarvigt när det inte finns ett sådant mål. Akademin skjuter på ett mål som inte finns.

Det är välkommet att Vetenskapsakademien deltar i samhällsdebatten. Men om forskare med trovärdighet ska granska och kommentera olika energislag bör granskningsmallen vara densamma och belysningen vara allsidig. Värderingsmässiga antaganden måste tydliggöras.

Nu sker inte det. Därmed gör Frank & Co – återigen – akademien till en politiserad instans med dolda värderingar under vetenskaplig täckmantel.

5 thoughts on “Den politiserade vetenskapsakademien

1. Hej!
    Jag tycker att Naturskyddsföreningen i denna blogg är ytterst raljerande när det gäller vindkraften och dessa enorma utbyggnadsplaner i orörd skogsnatur!
    Hela vår stora naturarv med en rik natur kommer att ödeläggas av ytterst kortsiktigt och dyrt experiment med denna jättestora utbyggnad av vindkraft! Satsa i stället på resurshushållning, energieffktivisering , småskalig energiproduktion och solenergi!
    Jag skulle verkligen vilja en öppen debatt om detta och ag skulle därför önska att det fanns en debattsida på
    naturskyddsföreningens hemsida som var öppen för debatt!!
    Många naturvänner runt hela Sverige har samma uppfattning som jag har.

2. Hej,
    håller helt med Karin Ekeborg. Att raljera över vetenskapsakademins inställning (man är ingalunda ensam i forskarvärlden om den uppfattningen) i vindkraftfrågan är ett riktigt bottennapp.
    Det är med stor förvåning jag tagit del av Naturskyddsföreningens okritiska och ensidiga inställning
    till den storskaliga vindkraften.
    Att en förening som säger sig värna om naturen förordar en storskalig industrialisering av den svenska naturen och det svenska kulturarvet, är gåta för mig.(eller som myndigheterna klassar vindkraftområden – \”Betydande miljöstörning\”)
    För inte kan det väl anses hedervärt att ge bort andra människors hela livsmiljö.
    Så har vi det där med logiken, hur kan vindkraften ha en klimatneutraliserande roll innan man beslutar om ett globalt utsläppstak?
    Och var finns incitamentet energirationalicering som faktiskt de flesta forskare anser vara det i särklass effiktivaste sättet att uppnå en minskning av växthusgaserna
    Lars Jeppson

3. Det är synnerligen anmärkningsvärt att SNF tar sig denna ställning FÖR maskinparker i skogarna i riket.
    Att ex. hotade fladdermöss tvingas drunkna i sitt eget blod på grund av sprängda lungor (vilket sker när fladdermusen hamnar i vingens skapade undertryck) är en av de miljöförstörande egenskaper ett vindkraftverk har.
    Utöver detta krävs endera gasturbiner eller vattenkraft i \”stand-by\” för att ta över irregulariteten från verken. Härav kan vi inte nyttja vår rena vattenkraft fullt ut längre.

Antalet sekunder som från SNF:s sida ägnats åt forskning på vindkaftverkens negativa påverkan på omgivningen måste vara lätträknade, sett till uttalandet.

4. Namnet Naturskyddsföreningen säjer mig att naturen och djuren måste skyddas från att förstöras eller skadas. Detta gäller tydligen inte när det handlar om stora vindkraftsparker. Varför?