– ”Hjälp oss stoppa rysk kärnkraft!”

För ett par veckor sen hade vi förmånen att få besök från några av våra samarbetsorganisationer i Syd. Det var bl.a. Hilary Chiew från Third World Network (TWN), baserad i Malaysia; Tristen Taylor från Earthlife i Sydafrika och Iryna Stavchuk från NECU i Ukraina som syns på bilden tillsammans med oss från Naturskyddsföreningen.

_MG_7144 - Kopia (1024x683)

Våra gäster höll några uppskattade presentationer på Klimathuset. Iryna berättade där om den fossila energins roll i konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Tristen talade om klimaträttvisa och tryckte på vikten av att lösa sociala problem för att klara miljö- och klimatutmaningar. Ett annat tema var Falska lösningar där vi gemensamt samlat oss i en rapport om kärnkraft, storskalig vattenkraft och CCS som falska lösningar för klimatet.

Det huvudsakliga syftet med besöket var diskussioner om gemensamma prioriteringar kommande år. Klimatfrågan är global och för att med rimlig säkerhet nå under 2 graders temperaturhöjning krävs att de globala utsläppen minskar till nära noll redan 2050. För att spegla kravet på klimaträttvisa anser Naturskyddsföreningen att Sverige ska gå före och minska utsläppen till nära noll redan 2030 och i EU till 2040. Utmaningen i fattiga- och medelinkomstländer blir alltså att finna en annan utvecklingsväg baserad på förnybar energi än den som de rika länderna har valt. Finansiering och tekniköverföring till fattiga länder är därför nyckelfrågor i det globala klimatarbetet.

Vårt samarbete kommer att fortsätta handla om energieffektivitet och förnybar energi samt om tillgången till modern energi för stora grupper av fattiga. Idag saknar över en miljard människor i världen el. De måste få det, men den måste samtidigt vara förnybar.

Det blir intressanta diskussioner och våra lite olika perspektiv bryts. Ett exempel på spännande kopplingar är när sydafrikanen ber om debattartiklar från Ukraina. I Sydafrika vill det stora elbolaget bygga ny kärnkraft med rysk teknik. En artikel från Ukraina om deras erfarenheter av rysk kärnkraft skulle göra intryck. Så kan vi samlas kring gemensamma målsättningar i Sverige, Ukraina och Sydafrika.

One thought on “– ”Hjälp oss stoppa rysk kärnkraft!”