Hur då ta ansvar?

”Vi vill kunna ta ansvar för våra liv, våra medmänniskor, vår natur och vår omvärld.”

Så vackert började statsminister Reinfeldt sin avrundning av regeringsförklaringen igår. Men hur då? Hur vill Reinfeldt ta ansvar för naturen?

Regeringsförklaringen i övrigt säger inget mer om naturen. Ordet miljö finns inte ens med. Däremot klimat – det ska satsas på klimatforskning, investeras i klimat, utvecklas en klimateffektiv ekonomi och klimatsatsas i biståndet. Och andelen förnybar energi ska ökas.

Klokt klokt, allt detta, på det principiella planet. Och på det konkreta planet ger budgeten på måndag besked om vilka satsningar som verkligen är nya.

Men det där med naturen då, förutom att klimatförändringar innebär förändrad natur? Reinfeldt kan väl knappast mena att han ska ta ansvar genom sänkta naturvårdsanslag? Sådan argumentation försökte sig miljöminister Carlgren på under förra riksdagsåret, men den sålde dåligt och sänkta anslag fick åter höjas.

Reinfeldt kan väl inte heller tänka sig att den uppskjutna miljömålspropositionen, den exploateringsintensiva skogspropositionen eller förslaget om att kortsluta strandskyddet innebör ansvarstagande för naturen?

För det inskjutna ordet natur i regeringsförklaringen kan väl inte ha kommit dit av en slump? Jag menar, kungen satt ju och lyssnade.

Det enda rimliga är att han har ett dolt riktigt grönt kort i bakfickan, som kommer att överraska lika positivt som när han häromåret gick från klimattvivlare till klimatengagerad.

Tänk om.