Inför Almedalen: ”Vem ställer bilen?”

Utsläppen av växthusgaser ökar i transportsektorn. Transporterna pekas därför ofta ut som det stora problemet för att nå klimatmålen. Men utsläppen från persontransporter är relativt enkla att minska jämfört med andra sektorer. Kollektivt och cykel där det går och energieffektiva bilar med förnybart bränsle eller el där bilen verkligen behövs.

För att lyckas med ett 100 % förnybart transportsystem krävs att volymen minskar. Trafikverket har räknat med att bilåkandet måste minska med 20% för att vi ska lyckas med en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Men räcker det och hur kommer vi dit? Lyssnar Regeringen på detta? Signalerna varierar. Klart är att det kommer att krävas tuffare styrmedel än vad Regeringen hittills lyckas formulera!

Detta debatteras på Naturskyddsföreningens seminarium i Almedalen.

Medverkande:

• Lena Erixon, stf generaldirektör, Trafikverket
  • Maria Sunér Fleming, klimat- och energifrågor, Svenskt Näringsliv
  • Jonas Åkerman, forskningsledare, KTH
  • Bertil Moldén, VD, Bil Sweden
  • Göran Lindell, riksdagsledamot, ( C)
  • Karin Svensson Smith, ledamot partistyrelsen, (MP)
  • Sven Hunhammar, klimatchef, Naturskyddsföreningen.

Svante Axelsson är samtalsledare.

Tid: 10:00 – 12:00
Plats: Högskolan på Gotland lokal B22 2/7

Under Almedalsveckan bjuder Naturskyddsföreningens rikskansli in till ett antal seminarier, frukostseminarier. Här på bloggen presenterar vi våra seminarier och berättar vad vi vill få ut av dem. Twittrande rikskanslipersonal som är på plats under Almedalen kommer att twittra med hashtagen #almnatur.

Hela programmet:

Måndag 2 juli

• Vem ställer bilen? (Seminarium), 10.00-12.00, Högskolan på Gotland, lokal B22
  • Donners Plats 10.00-17.00 (ståbord och mötesplats)

Tisdag 3 juli

• Moderna kemikalier i ett sjukt samhälle (Frukostseminarium), 7.30-9.00, Packhuskällaren, Strandgatan 16
  • Miljonrullningen i förorten (Seminarium), 10-12, Högskolan, lokal B22

Onsdag den 4 juli

• Alla munnar kan mättas! (Frukostseminarium), 8.00 – 9.00, Packhuskällaren, Strandg 16A
  • Mors lilla olle på kalhygget går (Seminarium), 10.00-12-00, Högskolan på Gotland, Cramérg. 3
  • Donners plats 10.00-17.00 (ståbord och mötesplats)

Torsd 5 juli

• Så många lärare slösar kommunerna bort varje år! (Frukostseminarium), 8.00-9.00, Packhuskällaren

Och här hittar du hela programmet där även andra evenemang som Naturskyddsföreningen deltar i finns med.

2 thoughts on “Inför Almedalen: ”Vem ställer bilen?”

Kommentering är stängd.