Jönköping blir Cykelköping? Cykelköket bubblar av engagemang och möjligheter!

Vad händer i ett cykelkök? Ja, där lagas i alla fall ingen spaghetti bolognese. Nä, i ett cykelkök är det ju såklart cyklar som lagas.

Meka, fixa, dona, laga, drick en kopp kaffe och tugga lite cykelsnack. I cykelköket finns allt du behöver för att rusta upp en cykel så att den blir trafikredo. En köksmästare som visar hur du gör, verktyg, reservdelar och en himla massa gamla cyklar. Fixa till din egen cykel eller bygg en ny från (nästan) grunden. Läs mer om vad ett cykelkök är här!

cykelkoket_kompOdlingslådor och en väldigt snygg vägg välkomnar dig till Cykelköket Jönköping.

Kanske har du hört talas om att det finns ett cykelkök i till exempel Malmö. Det var där Sveriges första cykelkök öppnade. Idag finns det åtta cykelkök i landet och ett av dem ligger i Jönköping! Det ligger i ett gammalt slakteri som har fått en självlysande graffitti-logotyp på fasaden och ligger i anslutning till en liten stadsodling. Energifallet träffade Therese Silvander som är initiativtagare till Cykelköket Jönköping, och passade på att ställa ett par frågor!

therese_cykelkoketTherese Silvander, initiativtagare till Cykelköket Jönköping.

Berätta lite om bakgrunden till cykelköket! Vad har hänt hittills och vad är din roll i det hela?

Min roll är initiativtagare och drivande från kommunens sida tillsammans med min kollega Henrik Hermansson. Jag jobbar som projektledare inom hållbart resande och har tidigare läst om cykelkök och tyckte då det var en så himla bra idé. När en kollega sedan lade Cykelköket Malmös bok ”Den enes skrot” på mitt skrivbord så slukade jag den och tänkte detta måste vi göra i Jönköping! Detta var i slutet av januari 2014. Sagt och gjort, jag pratade med min kollega Henrik Hermansson som arbetar som projektledare för ”Stadens liv och innehåll” på Jönköpings kommun.” Vill du starta Cykelköket med mig? Ryms ett cykelkök inom dina styrdokument och budget?” Henrik svarade ja på båda frågorna och så började vi planera. Stadsodling och graffitti tillkom utifrån Henriks styrdokument ”Aktivitetstrategi 2014-2016”, sedan hängde fritidsförvaltningen på med uthyrning av kanoter och annan friluftsutrustning.

cykelkoket_cyklar

Halvfärdiga cyklar på rad – välj ut en hoj, fixa upp den och ta med den hem!

Jag ringde runt till alla cykelhandlarna och andra viktiga intressenter för att informera om att det är tänkt som en kompletterande verksamhet till cykelhandel och inte konkurrerande. I februari 2014 hade kommunen en medborgardialogskväll med cykling i fokus. Jag presenterade cykelköksidén kort och frågade om det var någon som ville starta Cykelkök med mig och min kollega. På en vecka hade vi fått en styrgrupp med fyra cykelentusiaster. I mars höll vi första styrgruppsmötet och drog upp riktlinjerna. Under våren anställdes en person som är duktig på både cykel och projektledning för att jobba med uppstarten av Cykelköket Jönköping. Politikerna i Stadsbyggnadsnämnden informerades och sen körde vi! Henrik hittade en lokal i gamla slakteriet vid södra Munksjön och frivilliga krafter hjälpte till att rusta upp den och göra i ordning. Trädgårdslinjen på Tenhults naturbruksgymnasium ordnade en fin blomrabatt utanför för att visa att något händer vid södra Munksjöns strand. Den 11 juni 2014 slog vi upp portarna, cirka 70 personer kom på invigningen, både politiker, elitcyklister, nyfikna och ”vanliga cyklister”. Solen sken, kaffebryggaren gick varm och en food truck var på plats. Så vi har samlat det mesta av det bästa. Sommarjobbare har varit på plats och hjälpt till med både det enda och det andra för att få Cykelköket så bra som möjligt. Under sommaren har teaterföreställningar och spelningar hållits utanför Cykelköket. I november kommer en ideell förening att bildas som ska driva Cykelköket vidare med visst stöd från kommunen.

Hur kan vi stärka cykelns ställning i trafiken och i samhället?

Genom att få fler att ta hand om sin cykel så den är säker och tillförlitlig, lära alla som inte haft möjligheten att lära sig cykla bygga bra infrastruktur för cyklister med olika behov (hastighet t.ex.), respektera trafikreglerna så att alla i trafiken kan känna sig trygga. Visa på alla bra grejer man kan göra med cykel, göra fler cykelresepaket i närområdet, tydligt visa på hälsovinster med mycket mera.

cykelkoket_skap

cykelkoket_hangande_cykel

I skåpen hittar du sadlar, kedjor och andra reservdelar för att fixa till din hoj på en smidig hojhängare.

Vilka andra initiativ och projekt är kopplade till cykelköket?

Cykelköket har blivit en mötesplats för cykelintresserade på alla nivåer, och flera samarbeten har växlats upp eller kommit igång efteråt som vi bara ser början av. Sån’t som händer när människor med samma intresse träffas. Flera cykelklubbar har haft möten i lokalen, det har varit öppet under tävlingen Wåffelcrossen som cyklas på gamla Kabe sommarland, perfekt att kunna tvätta av cykeln efteråt, ta en kaffe, meka lite och snacka lite skit.

Vad har du för visioner om transporter i Jönköping? Cykel-highway? Spårtaxi uppe i luften? Bilfri stad?

Oj, många. Vision Cykelköping är ett koncept om att samla cykelkraften i Jönköping, dvs hitta samarbeten och projekt som har med cykel att göra, både upplevelse- och näringslivskopplat. Cykel-highways för arbetspendling är självklart önskvärt, bilfri innerstad i samarbete med handlarna. Bra sammanhängande cykelinfrastruktur- cykelvägar men också service- och parkeringsmöjligheter. En riktigt bra cykelparkering vid resecentrum. En citylogistik där så mycket som möjligt fraktas med cykel, t.ex, lådcyklar.

Finns det något annat du vill berätta om?

Ryktet om Cykelköket sprider sig och det är väldigt roligt alla olika målgrupper verkar hitta något för sig. Utbytesstudenter kan lätt fixa sig en billig cykel under studenttiden och träffa svenskar. Tanken är att Cykelköket ska vara en socialt engagerande mötesplats där människor kan lära sig mer om cykel och umgås utanför sin vanliga umgängeskrets, detta är en av styrkorna. Cykelköket jobbar även med att cykeln ska vara trafiksäker med lysen, reflexer, ringklocka och fungerande bromsar. Ju fler som cyklar desto bättre för miljön, hälsan och plånboken!


Inspirerad av cykelköket? Energifallet har tagit fram ett undervisningsupplägg för årskurs 4-6 och 7-9 med övningar som har särskilt fokus på cykel och transport. Övningarna har tydliga läroplanskopplingar och du hittar dem här!