Kärnavfallsbolaget viker sig för kritik

Kärnavfallsbolaget SKB försökte länge blunda för de vetenskapliga studier som visar att kärnkraftsindustrins förslag på slutförvarsmetod för det radioaktiva avfallet har allvarliga brister.

När forskare på KTH för ett par år sedan visade att koppar – navet i industrins föreslagna förvarsmetod – kan rosta i syrefria miljöer försökte industrin dribbla bort resultaten på det ena sättet efter det andra. Efter att både miljörörelsen och statliga Kärnavfallsrådet efterlyst mer forskning inom området har sakligheten segrat och SKB ska nu undersöka frågan vidare.

Naturskyddsföreningen deltar genom MKG i en referensgrupp till undersökningen.

Läs gärna mer om detta och andra problem med det livsfarliga kärnavfallet på MKG:s webbplats!

2 thoughts on “Kärnavfallsbolaget viker sig för kritik

1. Jättebra att det blir en ny studie av detta. Det skall bli intressant att se om SKBS-3-metod håller vad SKB lovar, eller om Szakalos m.fl. patenterade lösning med ytterligare ett skyddande skikt kommer att behövas.

Ännu mer intressant blir att se om Naturskyddsföreningen och övriga organisationer kopplade till MKG kommer acceptera slutsatserna från den nya studien, oavsett vad de blir, också det blir ett viktigt trovärdighetstest.

2. Som Lantz säger ovan: det mest intressanta blir att se om SNF och deras kompisorganisationer inom MKG böjer sig för denna studie eller om de redan nu bestämt sig för att anse att KBS-3 aldrig kommer att funka. Deras beteende efter att denna nya studie är klar kommer att bli mycket talande.

Personligen gissar jag att man inte kommer att böja sig och säga \”Ok då… KBS-3 klarade provet… vi är nöjda\”.