Kärnkraftsindustrin mörkar om sitt livsfarliga avfall

De svenska kärnkraftsbolagen Vattenfall, EON och Fortum äger aktiebolaget Svensk Kärnbränslehantering (SKB) som bland annat har till uppgift att hantera de livsfarliga atomsoporna. Avfallet från kärnbränslet är farligt i 100 000 år och i år tänker kärnkraftsindustrin lämna in en ansökan om hur slutförvaret ska gå till.

Med den enorma tidsrymd det handlar om är det viktigt att avfallslösningen blir bästa tänkbara, men dels finns en rad problem med den metod industrin nu förbereder, dels har industrin vägrat att släppa ifrån sig viktiga beslutsunderlag, vilket gör att alla som vill granska detta 100 000-årsprojekt saknar viktiga pusselbitar.

Vi utvecklar kritiken mot SKB i en ny debattartikel i Ny teknik.

För den som vill fördjupa sig i frågan rekommenderar jag filmen Into Eternity som går på SVT denna vecka, med start på SVT2  fredagen 4 februari kl 20.

Läs också gärna mer om det livsfarliga radioaktiva avfallet på MKG:s webbplats.

Kommentera

One thought on “Kärnkraftsindustrin mörkar om sitt livsfarliga avfall

  1. Måste passa på att fråga, när jag skrivit om att avfallet är radioaktivt och farligt länge länge, så har jag ibland fått svaret att jag har fel, att det mha sk Breedreaktorer ska få avsevärt kortare tid som avfallet är farligt, stämmer det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.