Klimatkompensera flygresor – Hur bra är det?

FRÅGA: Jag har länge undrat hur man gör när man klimatkompenserar efter en flygtur. Jag brukar skicka en lite större summa till Vi-skogen som jag tror är ett bra och miljövänligt projekt. Har jag rätt? Eller hur gör jag?
Elsa Magnuson

SVAR: Många flygbolag erbjuder klimat­kompensation på sin hemsida när man köper biljetten. Men man kan ifrågasätta själva idén. Vad är det för projekt som man stödjer och varför ska fattiga människor i Syd offra sig för att vi ska kunna fortsätta flyga? I Sveriges Natur nr 5/2008 skrev vi till exempel om hur byborna på Mount Elgons sluttningar förlorade sina hem och odlingar till kolsänke­skogar. Vill man ändå klimatkompensera kan man köpa europeiska utsläppsrätter på Naturskyddsföreningens hemsida och därmed minska antalet som finns till försäljning på den europeiska utsläppsmarknaden. Men det bör alltid vara det sista steget när man minskat sina utsläpp så mycket man kan på andra sätt.
Anders Friström

Kommentera

2 thoughts on “Klimatkompensera flygresor – Hur bra är det?

 1. Det borde finnas ett sätt att klimatkompenser genom att stödja förnyelsebar energi, tex solceller eller småskalig vindkraft. Tänker mig en site där man:
  1. Kan gå in och betala klimatkompensation
  2. Kan söka bidrag för att sätta upp solceller på taket
  3. Kan följa byggen av mer solceller

  Det statliga stödet till solceller verkar inte riktigt fungera, det är en liten summa avsatt och den blir det en lång kö för att kunna utnyttja.

  Jag fick statligt bidrag och har satt upp solceller. Investering på ca 70000 och inkomst ca 5000 per år i dagsläget (elpriset kommer att gå upp) och 25 års garanti på utrustningen. Vettigt, förstår inte varför inte fler gör så.

Kommentering är stängd.