Klimatprat och toalettdykning på Energi- och Vattenverkstaden i Köpenhamn

Ett gäng lärare från Skåne följde med Energifallet på ett fullbokat studiebesök till Köpenhamns Energi- och vattenverkstad. Energi- og Vandværkstedet som det egentligen heter är en innovativ och experimenterande miljöskola med temat energi- och vattenförsörjning i nu- och framtid.

Under hösten deltar lärare från tre kommuner i Energifallet i Skånes inspirationsserie. Tre skolor i Malmö, två i Tomelilla och tre i Ystad får stöd och handledning i att använda läromedlet Energifallet i sina klasser och kommer från och med vecka 43 ställa ut elevernas tankar om energi och hållbar utveckling. Håll utkik på Energifallet i Skånes hemsida för detaljer kring utställningarna. Besöket på Energi- och Vattenverkstaden var ett uppskattat och lärorikt exempel på hur man på ett roligt och spännande sätt förmedlar kunskap.

Köpenhamn

Vår guide Trine visar en modell över Köpenhamn. Här kan man ställa barnen inför ett scenario, som de med hjälp av knappar och rattar ska försöka lösa. Hur kan man tillgodose stadens energi- och vattenförbrukning när staden plötsligt står inför en katastrof?

Inom fastigheten finns olika verkstäder, där barn och ungdomar utbildas och inspireras till nya lösningar inom klimat, vatten, och energi. Varje verkstad kan anpassas till barn i olika åldrar, men även vuxna garanteras en häftig upplevelse. En av de absoluta höjdpunkterna är kloakrundturen där, givetvis, ingången är en toalett.

Jennifer-toalett

Jennifer hoppar ner i toaletten med ett leende på läpparna.

Toalett

Bara att fortsätta ner i kloaken. Det är lågt i tak så det är tur att det finns skyddshjälmar!

Många roade blickar utbyttes då ett 30-tal vuxna radade upp sig på led med skyddshjälmar i högsta hugg för att klättra ner i den överdimensionerade toaletten. Väl nere följde en informativ (och lite småäcklig) vandring bland råttor och bakterier i en uppbyggd kloak. Är man inte rädd för att bli blöt om fötterna kan man också testa på att översvämma en bilväg, eller varför inte ta en tur i tidsmaskinen?

Översvämning

Översvämning! Hur ska vi kunna leda bort vattnet på ett effektivt sätt?

Alla övningar är interagerande och förser barnen med ett problem som skall lösas. Det är viktigt att bli engagerad och uppmuntrad till problemlösning av övningarna, snarare än att känna hopplöshet inför de utmaningar vi har framför oss. Här formas en ny generation fulla av inspiration för att skapa innovativa lösningar till nutidens stora problem.

båtar-och-håvar

Det finns aktiviteter för alla åldrar. Utomhus kan små barn lära sig håva eller föra leksaksbåtar genom en sluss. Större barn kan lära sig flytta vattnet till en högre nivå med hjälp av Arkimedes skruv.

De skånska lärarna kom till Köpenhamn för att finna inspiration för utlärning av klimattänk till sina klasser, men de fick något ytterligare på köpet. De fann ett engagemang i sig själva, en vilja att förändra och förändras. Den viljan lyste igenom under eftermiddagens övningar, då klimatproblemen diskuterades. Den enda fråga som kvarstår är; ”när byggs en liknande miljöskola i Sverige?!”

Energi- och vattenverkstaden drivs genom ett samarbete med Miljötjänsten i Köpenhamns kommun och HOFOR, Huvudstadsområdets förnödenhetssällskap, som bland annat förser städer i Danmark med vatten, avloppshantering, fjärrvärme, gas och bygger vindkraftverk.

Naturskyddsföreningen har fått stöd av Region Skånes Miljövårdsfond för att arbeta med att sprida läromedlet ”Energifallet” i Skåne. Detta görs i samarbete med Energikontoret i Skåne och kommuners energirådgivare. Besöket på Energi- och vattenverkstan i Köpenhamn kunde genomföras genom Öresundsklassrummet som arbetar gränsöverskridande med lärande för hållbar utveckling inom skola och andra lärandemiljöer i Öresundsregionen.

Skrivet av Ingrid Camper, praktikant på Naturskyddsföreningen Skåne