Malmömässan full av framtidslösningar

En hälsning från InnoCarnival 2014  på Malmömässan där 2000 barn och unga visar upp sina innovationer för framtiden med fokus på hållbar utveckling. De bästa innovationerna tävlar om en resa till Hong Kong. På InnoCarnivalen samlas skolor, företag, föreningsliv och universitet för att samtala om framtidens lösningar och unga företagare får möjlighet att presentera sina idéer.

Invigning med karnevalståg där alla de deltagande skolorna visade upp sig.

Innovationerna har tagits fram av elever från mellanstadiet till gymnasiet. En stark trend bland de yngre deltagarna var olika robotar som kan hjälpa gamla, sjuka, hemlösa och andra som har utmaningar i samhället. Och självklart går de på solenergi!

Även Energifallet är med och tävlar. Under hösten har Energifallet i Skåne haft inspirationsserier med skolor i Tomelilla, Ystad och Malmö. Skolornas arbete med hållbar utveckling har mynnat ut i framtidslösningar som vi visat upp i kommunerna och som nu visas upp på InnoCarnival.

Energifallet i Skåne ställer ut energismarta framtidslösningar från några av de skolor vi samarbetat med under hösten. Här finns allt ifrån blixtkraftverk, rullgardin med solpaneler, TV som laddas med motionscykel, framtidens flygande bilar och solugnar för att värma mat.

Vinnarna i innovationstävlingen röstas fram av en ungdomsjury som består av representanter från hela Skåne. De väljer bland tio finalister.

Ungdomsjuryn som röstar fram vinnaren bland de tio bästa innovationerna.

På fjärde plats: en normbrytande julkalender som ifrågasätter de bilder som barn matas med idag, det vill sjuorna på Humfryskolan i Malmö ha. Visst kan lucia ha hijab och stålmannen leka med dockor!

På andra plats: en skolbänk som kan hjälpa elever med extra behov, allt ifrån spring i benen till översättning för dem som har svårt med svenskan. Av klass 06:03 på Rydebäckskolan i Helsingborg.

Lotus

Vinnare blev Te12a/b på Sydskånska gymnasiet/Österportsskolan i Ystad med innovationen Lotus – The City of Tomorrow, en forskningsö på havet som klarar klimatförändringar och utforskar möjligheten att flyta ut på havet när havsnivån höjs.

Nu är fortbildningsserierna slut för i höst. Om ni vill att vi kommer till er kommun nästa år, hör av er till oss!

Naturskyddsföreningen har fått stöd av Region Skånes Miljövårdsfond för att arbeta med att sprida läromedlet region_skane”Energifallet” i Skåne. Detta görs i samarbete med Energikontoret i Skåne och kommuners energirådgivare.

One thought on “Malmömässan full av framtidslösningar