Nu måste alla goda krafter samlas och agera!

Det kändes rätt att kl 14 idag lämna fotbollsarenan i Warszawa där klimatförhandlingarna pågår. Naturskyddsföreningen valde tillsammans med WWF, Greenpeace och Friends of the Earth att ge en signal till hela världen om att de som nu pågår är inte okej.

Tiden går och vår chans kommer inte tillbaka. Vi måste agera nu om vi skall få en förändring till stånd. Det är vad klimatforskarna har sagt. Skall vi undvika temperaturökning på maximalt två grader bör de årliga utsläppsökningar som vi nu ser snabbt vända till utsläppsminskningar. Det klara budskapet har klimatforskarna (IPCC) förmedlat. Men i den pågående förhandlingen finns det inga konkreta idéer om hur utsläppen skall minska från 2015 till 2020!

Så här kan det inte fortgå. Något nytt måste till. Mer av samma långsamma sega processer där fokus ligger på processer och tidtabeller istället för reella löften och utsläppsminskningar och pengar på bordet till de fattiga länderna är inte acceptabelt. De rikare länderna, inklusive EU, springer som katten runt het gröt. De kan varken ge klara besked om att skärpa klimatmålet till 2020 trots att EU kommer att passera det målsnöret med råge eller visa hur man skall bidra till att leverera sin del av de 100 miljarder dollar till 2020 som industriländerna lovat utvecklingsländerna i Köpenhamn 2009. Japan, USA, Australien, Kina har absolut inte gjort vad de kunnat men även EU och det Polska ordförandeskapet får underkänt.

Slutsatsen av dagens uttåg från klimatmötet är att frågan måste lyftas från miljöministrarna till statsministernivå. Att minska utsläppen av växthusgaser berör hela samhället inklusive finans- och näringsdepartement. Klimatet är inte primärt en miljöfråga utan en utvecklings och välfärdsfråga. Därför måste statscheferna in på banan och ta det ansvar som de fått förtroendet att bära.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki-Moon har därför bjudit in alla regeringschefer till ett jättestort och viktigt möte den 24 september 2014 för att lägga all löften om ländernas utsläppsminskningar på bordet. Sannolikt är detta möte helt avgörande för om det ska bli ett reellt avtal i Paris 2015.

Till detta möte måste EU vara klara med sina löften om utsläppsminskningar i i slutet av mars nästa år. Tratten är tydlig. Först EU:s statsminister möte i Mars, sedan två mindre förhandlingsmöten första halvåret 2014 och sedan Ban-Ki-Moon mötet. Därefter COP 20 innan året 2014 är slut.

Naturskyddsföreningen måste nu mobilisera hela samhället allt mer och i likhet med vår senaste höstkonferens jobba tillsammans med näringslivet och facket för att hitta gemensamma krav och förslag framåt. Om vi tre är överens, vem kan då vara emot!

Ute i samhället är det många som vill gå fortare fram och i många så kallade ”side-events” här nere i Warszawa fanns det god och hoppfull energi men allra segast verkar det vara i förhandlingsrummen. Varför kan man undra. Ibland undrar jag om förhandling är en sport i sig där man inte vill förlora, utan fokus på det övergripande målet att rädda planeten. Hoppas dagens uttåg blev starten på den väckarklocka som nu måste ljuda över hela jorden. Nu måste alla goda krafter samlas för att mänsklighetens ödesfråga !

2 thoughts on “Nu måste alla goda krafter samlas och agera!

1. Hej Svante!
    Tycker att alla människor på jorden skall få ett klimatkort.
    Ett klimatkort skall fungera som ett betalkort (typ Visa). Det laddas varje månad med en viss andel koldioxid man får släppa ut men inte mer än att man når 2 graders målet. Lika för alla. Det gäller att hushålla med utsläppen man gör så att kortet räcker månaden ut. Precis som man har ansvar för sin ekonomi månaden ut. Är pengarna slut så är dom. Kortet måste dras varje gång man handlar mat, kläder, resor, bensin etc.
    Enda sättet att få ner utsläppen. Man kan välja om man vill äta kött eller flyga.
    Köttkonsumtionen och flyget är ju stora utsläppsbovar.
    Birgitta Glada

2. Hej Svante!
    Du skriver mycket om miljö och miljöförstöring. Vad händer med miljön runt ikring våra vattendrag? Vildsvinen bökar upp marken runt dem regnvattnet drar med sig förorenat vatten så åarnas bottnar kommer att överlagras av dy. Hur ska fiskarna då kunna leka och hur går det för flodpärlmusslorna. Att vildsvinen också är en svår predator på fåglars ägg och bon känner du säkert till, eller hur?