Obamas seger bra för miljön

Barack Obama vann stort i presidentvalet i USA. Det är en imponerande och viktig seger, på många sätt. Många nya väljare har mobiliserats, en afro-amerikan har valts till president för första gången och i ett globalt perspektiv har Obama skickat helt andra signaler om multilateralt samarbete än nuvarande president Bush. Vi lär få se förändringar på många områden.

Segern är sannolikt en stor seger också för vår miljö. Obamas energiplan tillhör det mest genomarbetade hittills på federal nivå. Den tar sikte på utsläppsminskningar i linje med bedömningar från FNs klimatpanel, genom kraftigt minskat oljeberoende, energieffektivisering, samt utveckling av förnybar energi, och planen bygger i förvånansvärt hög grad på principen att förorenaren ska betala.

Obama lär få gott stöd i arbetet från kommande vicepresident Joe Biden, som i decennier arbetat med klimatfrågor och som 1986 faktiskt la det första klimatpolitiska förslaget i senaten.

En seger för McCain hade sannolikt inneburit fortsatt högt oljeberoende och klart lägre utsläppsreduktioner, även om också McCain säkerligen hade brutit med president Bushs ovetenskapliga och omoderna syn på klimatfrågan.

Också i andra miljöfrågor har Obama legat långt före McCain, exempelvis i arbetet för att motverka föroreningar av luft och vatten.

Det finns en rad skäl att känna eufori idag. Miljöfrågan är ett av de viktigaste. Det finns gott historiskt stöd för att tro att Obama-Biden mer kraftfullt än något tidigare presidentpar kommer att driva miljöfrågor progressivt.

Då blir det förändring till det bättre för alla på vår planet.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.