Och resten då?

Igår slog flera statsråd på stora trumman för klimatsatsningar i den kommande budgeten. Läs mer i t.ex. Dagens Nyheter och Aftonbladet. Kul och viktigt, men svårt att utvärdera i dagsläget. Två frågor är givna:

– Var är resten? Få komponenter i gårdagens presentation innebär snabbt minskade utsläpp i Sverige. Vilket är klimatmålet? Och vilka styrmedel tänker sig regeringen? Det lär knappast bli några succéer i klimatpropositionen om åtgärderna, exempelvis miljöskattehöjningar, inte finns med budgeten.

– Hur finansieras klimatsatsningarna? Svaret på den frågan ges inte förrän budgeten i sin helhet presenteras. Regeringen har mer än en gång tidigare i förväg bröstat sig för vissa miljösatsningar i budgeten, trots att satsningarna i själva verket visat sig finansierade av sänka miljöanslag på annat håll. Kommer detsamma gälla för biståndet i förhållande till klimatinvesteringar denna gång, dvs ska de fattigaste i världen få betala en del av vår klimatnota, oavsett om den rör utsläppsminskningar här eller anpassningsåtgärder i Syd?

Den enda rimliga politiken vore en nettoökning, så att miljömål – eller miljömål och globala utvecklingsmål – inte spelas ut mot varandra. En total budgetförstärkning inom dessa områden vore i linje med regeringens klimatretorik och de ambitioner som både stats- och miljöministern så många gånger kommunicerat. Jag hoppas ännu.

För övrigt ogillar jag att miljöpartiets Ulf Holm använder Naturskyddsföreningen i sin partiinterna kampanj för EU-utträde. Naturskyddsföreningen tar givetvis inte ställning i den frågan. Och inom miljöområdet är min egen erfarenhet efter många års arbete med EU:s miljöfrågor att EU:s miljöpolitik skulle försämras om Sverige lämnade EU, vilket med stor sannolikhet skulle leda till en sämre miljö i Sverige, EU och världen i övrigt.

5 thoughts on “Och resten då?

1. Hur klimatsatsningarna finansieras och hur man stimulerar klimatinvesteringar är intimt förknippat med hur våra innovationssystem ser ut. Finska miljöpartisten i Europaparlamentet Satu Hassi tar upp dessa frågor i seminariet \”Intellectual Property Rights and Green Energy Technologies\” den 17 september.

Länk: http://www.greens-efa.org

2. Välkommen i bloggosfären! Grattis till beslutet att börja! Jag kommenterar på bloggen MILIJÖINNOVATION. Inlägget heter \”Söndagsnytt, Miljöinnovation, SNF, EU\”. Jag lägger också in en länk i länklistan under \”Vänner till mig och Miljöinnovation\”.

Jag hoppas SNF driver på mer för miljöinnovationer. Min slogan är: \”Flera Glada, Bättre Miljö, Pengar åt Innovatörerna\”. Hoppas nu många länkar till Er!

3. Hej Mikael!!.
    Ville bara säga i dessa sorgliga tider att jag håller med dig helt och hållet – det du sa om vargjakten- massmordet.
    Det ska låta så fint att det är en övervakad jakt(massmord) och ska vare en seriös sådan.
    Men det verkar snarare som att det inte finns någon koll alls med denna jakt.
    Och att det skulle finnas sjuka djur i flockarna tror jag inte en sekund på då vargen tar hand om sådant själva.
    Att sedan få veta att märkta djur med sändare har skjutits,väcker ju misstankarna ännu mer om en riktigt oseriös verksamhet.
    Förbjud jakten av rovdjur helt och låt endast regeringen se ut en handfull skara och godkända s.k jägare – som får skjuta när det är den sista utvägen.