Ökad vattenkraftsutbyggnad?

Min senaste blogg handlade om regeringens nedmontering av naturvården. Den skrev jag häromdagen. Tyvärr tvingas jag redan lägga en möjlig ny punkt till listan – enligt ett nytt förslag från moderaternas miljöarbetsgrupp ska vattenkraften byggas ut genom uppgraderingar och minskad vattenföring.

Återigen använder moderaterna klimatfrågan för att legitimera gammaldags miljöförstöring, sådan som många trott hörde forntiden till, sådan som är helt onödig ur ett samhällsperspektiv, men mycket skadlig.

Det är allt annat än miljösmart.

Det finns säkert många bra punkter i förslaget till ny moderat miljöpolitik (jag ska återkomma till detta), men inga förslag i världen kan motivera att de redan överutbyggda vattendragen exploateras ännu mer. Det finns ju så många bättre alternativ, exempelvis effektivisering och vindkraft.

Med tanke på att folkpartiet lagt ned sin gröna profil, kristdemokraterna försvunnit från miljödebattens centrum och centerpartiet är upptaget med frågan om hur man ska försvara kärnkraftsutbyggnaden, är risken stor att det moderata förslaget går igenom inte bara partiet utan även regeringen.

Det är svårt att se att det finns någon tydlig botten i regeringspartiernas nedmontering av naturvården. Visserligen säger den moderata arbetsgruppen att man inte vill ge sig på nationalälvarna. Gott så. Men skulle någon bli förvånad om exempelvis folkpartiet numera skulle kovända i den nationalälvsfrågan, precis som centern svek om kärnkraften?

One thought on “Ökad vattenkraftsutbyggnad?

1. Tycker ni skall sluta angripa vattenkraften eller får vi koppla bort er från nätet50% för det är ungefär vad vatten står för.
    Hälsningar ulf.