Prestigefyllt pris till klimatkämpande kvinna – Heja Annika Elmqvist!

Vi som jobbar på Naturskyddsföreningen i skolan är glada att höra att Världsnaturfonden WWF:s utmärkelse Årets Miljöhjälte går till Annika Elmqvist, initiativtagare och ordförande för föreningen Klimatriksdag 2014, Henrik Persson för hans arbete för att bevara naturen vid Råstasjön, och till Gunhild Stordalen för hennes engagemang för klimat, livsmedelsförsörjning och folkhälsa. Läs mer om dem och utmärkelsen här! Heja Annika, Henrik och Gunhild!

Att Annika och klimatriksdagen uppmärksammas känns skoj och speciellt eftersom ett par stycken av oss i Naturskyddsföreningens skolteam har följt förberedelserna inför och deltog under klimatriksdagen. Klimatriksdag 2014 är både en förening och en riktigt häftig händelse – den 6-8 juni 2014 utspelade sig nämligen klimatriksdagen på riktigt i Norrköping. Hundratals motioner lämnades in, klimatkämpar samlades, det demonstrerades, samtalades, hölls tal och spelades musik, utfördes akrobatik, motionsbearbetades och omröstades. Resultatet blev en riktigt härlig helg och sju framröstade motioner som lämnades över till Sveriges riksdag. Det var en maffig manifestation. Och engagemanget fortsätter.

Annika hälsar:

Som ordförande för Klimatriksdag 2014 tar jag emot den här fantastiska utmärkelse men känner att den ska delas av alla och envar som var med och gjorde tillställningen i Norrköping till den succé den blev. Jag hoppas att ni alla fick råg i ryggen att fortsätta kampen att sätta klimatet på dagordningen i olika sammanhang. Vi är många och vi kan göra skillnad!

Ett gäng medarbetare från Energifallet var på plats i Norrköping under hela helgen. Vi har tidigare i skolbloggen skrivit om våra upplevelser därifrån. Dessutom höll vi tillsammans med PUSH Sverige helgens mest välbesökta workshop Från oro till handlingskraft. Lär mer om upplevelserna och workshopen!

Klimatriksdag 2014 är också aktuella med boken Världens första klimatriksdag? som innehåller alla motioner som lämnades in inför Klimatriksdag 2014, tillsammans med bilder och minnen från evenemanget i Norrköping. Boken kan köpas från föreningen Klimatriksdag 2014 och kommer också att lämnas över till alla ledamöter i Sveriges riksdag. Coolt, va?

annika_rabarb

Annika på Klimatriksdag 2014 – glad över en enorm rabarber som en vän gav henne.