Problem vid flera japanska kärnkraftverk

Förutom vid de två kärnkraftverken Fukushima 1 och Fukushima 2 har det under dagen, svensk tid, rapporterats om möjliga problem även vid kärnkraftverken Onagawa och Tokai.

Fukushima 1 och 2 ligger på kusten ungefär 10 mil söder om den hårt drabbade miljonstaden Sendai. Stora problem finns framförallt i de tre reaktorer i Fukushima 1 som var igång när jordbävningen och tsunamin ägde rum. Kylande havsvatten sägs pumpas in i alla tre. Som beskrivits tidigare har byggnaden i reaktor ett förstörts av en explosion och nu hotar samma sak hända i reaktor tre. Härden har åtminstone delvis skadats i en eller två av reaktorerna. Hög strålning har rapporterats i området.

Problem med kylningen har också rapporterats för tre av fyra reaktorer i Fukushima 2 och radioaktiv ånga släpps ut.

På kärnkraftverket Onagawa, åtta mil nordost om Sendai, gick de tre reaktorerna när katastrofen inträffade. Under dagen har kylningsproblem rapporterats för i alla fall en av reaktorerna och mycket höga strålningsnivåer utanför kraftverket har uppmätts, vilket gjorde att krisläge tidigare förklarades i området. Nu verkar det som strålningen förmodligen kommer från utsläppen vid Fukushima 1 och fortfarande är vindarna turligt nog västliga.

När det gäller Tokai, som ligger 12 mil nordost om Tokyo, så har rapporterna växlat under dagen, men det verkar som ett fel på en kylpump kunnat hanteras med andra pumpar, och att läget är relativt sett mindre allvarligt.

Låt oss nu hoppas att man under måndagen får kontroll på samtliga problematiska reaktorer, att kylningen fungerar, värmeutvecklingen i härdarna minskar så snabbt det någonsin går och att de kritiska inneslutningarna verkligen håller.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.