Rättelse om klimatet…

Jag försökte skriva en enkel artikel i senaste Sveriges Natur om vanliga frågor som berör klimatförändringen. Det var knepigt. Tyvärr lyckades jag inte korrläsa min egen text ordentligt.

Där står att jordens medeltemperatur har stigit med 0,8 grader på femtio år. Hundra till hundrafemtio år skulle det vara. Även om stor del av ökningen märks under de senaste femtio åren.

Jag tycker att det ibland är svårt att diskutera de stora miljöfrågorna. Det finns nästan alltid invändningar och tveksamheter, vilket ämne man än berör. Det finns alltid någon som kan hänvisa till någon annan forskare, någon annan vetenskaplig undersökning. och siffror är knepiga att ha i huvudet.

Invändningar mot artikeln ”Fem frågor om klimatet” har förstås dykt upp. Min huvudsakliga källa var boken ”Den stora förnekelsen” Av Anders Wijkman och Johan Rockström (Medströms förlag) som jag verkligen rekommenderar.

Och försiktighetsprincipen är bra. Om så många forskares slutsatser pekar mot alarmerande resultat som redovisas i IPCC: rapporter, finns det all anledning till oro.

Och all anledning att vara skeptisk till skeptiker.

Kommentera

One thought on “Rättelse om klimatet…

  1. Jag tänker på problemet med algblomning i Östersjön som bl.a visade sig under Almedalsveckan för ett par år sen. Sen hörde jag i radion om att fiskare för över 150 år sen rapporterade om samma sak. Då inser man att det vi NU ser i naturen inte behöver vara resultatet av hur vi hanterar naturen nu…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.