Så blir du energismart!

6-Energismart_

När klimatförhandlingarna pågår för fullt i Paris är det lätt att man känner sig lite utanför. Alla vill vi ju vara med och rädda klimatet! Men hur gör man och hur ska man egentligen tänka för att vara energismart?

Vad som är energismart är relativt. En elcykel drar t ex mer energi än en vanlig cykel, och kan därför framstå som en energitjuv, men om den används i stället för en moped eller en bil är den energismart! En LED-lampa drar mindre energi än en glödlampa, men om vi sätter upp tio gånger fler än vi egentligen behöver och dessutom låter dem vara igång dygnet runt är det ändå slöseri.

Energismart i klassrummet

Energifallet har massor av material om att vara energismart! Ladda ner Energifallets energismarta affisch (pdf) och sätt upp i klassrummet, använd våra energismarta tips (pdf) och spana in faktabladet Att vara energismart. I det reder vi ut skillnaden mellan energieffektivisering, att slösa mindre energi och energibesparingar.

Nedan: råd från Beatrice Rindevall, redaktör på Supermiljöbloggen, om hur man kan leva mer klimatsmart.

Källa: svt.se

Kommentera

2 thoughts on “Så blir du energismart!

 1. Drar en elcykel mer energi än en vanlig cykel? Motorn som sitter på sadeln drar mindre energi om en elmotor hjälper till…

  Jag fattar vad ni menar men nu är det ju en skolblogg och vi vill ju inte att ungarna ska få det här med energiprincipen om bakfoten.

  • Hej Pelle! Tack för din fråga. Ett förtydligande till alla cykelälskare där ute:
   En elcykel kräver mer energi (totalt) att framföra än en vanlig cykel eftersom batteriet väger en hel del. Det kan den som har fått \”soppatorsk\” med elcykeln intyga. När man har hjälp från elmotorn använder man energin i batteriet och behöver inte trampa lika hårt, vilket sparar på energin i kroppen. Samtidigt behöver alla motionera, så då kvarstår frågan vad energin man spar i kroppen när man tar elcykeln ska användas till i stället?
   Med vänliga hälsningar,
   Sanna, Energifallet

Kommentering är stängd.