Säkerhetsbrister i kärnkraftsverken

Kärnkraftsmyndigheterna har tidigare satt svenska kärnkraftverk under särskilt tillsyn, en extraordinär åtgärd som bland annat orsakats av säkerhetsbrister. Nu ger regeringen Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att utreda säkerhetsfrågorna och utvärdera hur reaktorerna uppfyller myndighetens krav.

Man vet alltså inte svaret på den frågan. Ändå vill regeringen, med centerpartister på ansvariga poster, i onödan bygga ut kärnkraften mycket kraftigt. Så betryggande är dagens energipolitik.

Kommentera

3 thoughts on “Säkerhetsbrister i kärnkraftsverken

 1. Jättebra att säkerhetsfrågorna tas på allvar av regeringen.

  Men det blir tråkigt för Mikael Karlsson, som med sin läsart av beslutet kommer bli besviken oavsett vad SSMs utredning kommer fram till.

 2. Hej jag har ingen förståelse för den centrala s.k. uppgörelelsen om kärnkraften, man faller i fällan att energiförbrukningen i samhället måste öka hela tiden för att därmed ständigt öka välfärden. Det är definitivt inte en hållbar utveckling, Gunnar Gullander Halland

 3. Mikael, ingen är nöjd med den nuvarande situationen, inte heller vi kärnkraftskramare.

  Det som däremot är beklämmande att du försöker avleda från det faktum att den situation vi har beror direkt på det irrationella kärnkraftsmotståndet som varit rådande i över 30 år i Sverige. Detta motstånd och den därpåföljande fientliga politiken har effektivt saboterat möjligheterna för bolagen att göra det som krävs för att uppräthålla en god och hög standard på anläggningarna. Det säger sig självt att man inte lägger 11-siffroga belop och underhåll på anläggningarna (Vattenfall lägger över 20 miljarder SEK på att uppgradera Ringhals 1 och 2) när man har fått beskedet att de inte skall köras efter 2010. Hade man gjort det hade nu ju hoppat på dem då också på påstått det var ett slöseri med pengar.

  Men så hel tplötsligt får bolagen kontramenderande order: eftersom övriga förnybara kraftkällor misslyckats med att uppfylla de löften som gavs 1980, så skall man helt plötsligt inte bara fortsätta köra reaktorerna efter 2010… nu skall man dessutom köra dem längre och få ut mer kraft ifrån dem!

  Självklart blir det kaos när man blir tvingad att göra en så stor industri under dessa vanvettiga förhållanden, och det har vi kärnkraftsmotståndet att \”tacka\” för… detta medan ni i hatar-lägret fnissar förtjust över vad ni ställt till med och passa på att utnyttja läget för smutskastning… typ blogginlägget ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.