Svensk satsning på kärnkraft spricker

Medan kärnkraftsingenjörer fortsätter drömma om nya reaktorer i Sverige så spricker samarbetet mellan basindustrins Industrikraft och Vattenfall. Det hela är så pinsamt för de gamla industrimännen att de valde årets sannolikt varmaste dag för att berätta om misslyckandet.

Samarbetsavtalet, som för snart två år sedan presenterades som en satsning på mer kärnkraft i Sverige, har löpt ut och kommer inte att förnyas.

Det är intressant att jämföra hur de två parterna formulerat förklaringen. Industrikraft säger inte annat än att parterna inte kommit fram till beslut om några konkreta projekt under de två år samarbetet hållit på. Som väntat.

Vattenfall lägger dock till att man inte ”funnit de rätta kommersiella villkoren för gemensamma projekt”, vilket också var att vänta. Ny kärnkraft är nämligen inte bara farlig för miljön, den är också oförsvarligt dyr. Också som väntat.

Synd för svenska företag att storindustrin har backspegeln som kompass när den försöker förbättra villkoren för näringslivet i landet.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.