Tack Christian, för Sveriges bästa klimatbok!

I kväll öppnade jag klimatforskaren Christian Azars bok ”Makten över klimatet” (Albert Bonniers, 2008). Flera timmar senare har jag nu galopperat vissa kapitel och djupläst andra och jag är både imponerad och glad.

Christian Azar har skrivit den bästa klimatboken någonsin på svenska, en bok som lättfattligt beskriver komplexa problem och klarsynt diskuterar omdebatterade lösningar, allt i en lättsmält men ändå rik och djupgående text. Jag håller inte med om recepten alla gånger (men många!) och önskar ibland att Azar krupit ännu närmare klara ställningstaganden, men jag värdesätter balansgången och den problematiserande ansatsen och jag respekterar att forskaren Azar håller viss distans till den makt han kanske ytterst vänder sig till.

Äntligen viktig läsning att rekommendera alla miljöintresserade som söker en mer ingående diskusson om lösningar än den gode kommunikatören Mark Lynas hittills mäktat med, och som inte orkar annat än sucka åt den danske komikern Lomborgs många stolpskott och ekonomen Stefan Fölsters tragiska vilsegång i en varmare värld.

Äntligen något att, med träffsäkra referenser, utan oro kunna släppa som bredvidläsning till studenter på miljökurser, inte bara på universitet utan faktiskt också på gymnasienivå. Äntligen något att sätta händerna på alla politiker och miljöengagerade företagsledare som söker djupare insikt.

Och äntligen en klimatbok som är rik på fakta men som väver dem i långt bredare och essäartade resonemang, där insikten om den normativa dimensionen i alla våra överväganden om miljö och utveckling, och om vårt ansvar och våra rika möjligheter att ta makten över klimatet och framtiden, borde inte bara övertyga de största klimat- och kostnadsskeptikerna, utan även blåsa liv i de mest hopplösa bland fall av yrvaken klimatpessimism som man kan tänka sig.

Tack Christian!

Kommentera

5 thoughts on “Tack Christian, för Sveriges bästa klimatbok!

  1. Väldigt intressant! Jag tipsar om boken i min blogg men har inte hunnit läsa den än. Det borde finnas mer info i skolorna om vad man kan göra för klimatet, alla måste ju hjälpas åt.

Kommentering är stängd.