Tågmys! Berlin tur och retur

Detta är ett inlägg från Energifallet-medarbetaren Agnes som tycker att just tåg är extra bra och viktiga för människa och miljö.

Jag gillar tåg. Hur de fridfullt svischar fram genom dramatiska landskap. Att det går att sitta och jobba eller plugga och få saker  gjorda. Det går också att chilla till det och läsa en bok, se en film, lyssna på musik eller en ljudbok i ett par lurar. Sen går det ju också finfint att bara sitta och drömma sig bort till utsikten. Eller fantisera om vart folk är på väg och vad de ska göra där. Till råga på allt är tåg också klimatsmarta.

2014-11-21 12.09.41

Problemlösning som på räls! Passa på att få lite plugg eller jobb gjort på tåget.

I Sverige har vi ett minst sagt utskällt tågsystem. Dyra biljetter och försenade tåg på grund av signalfel, lövhalka, andra försenade tåg eller något annat fenomen som lyckas uppstå.

Jag åkte tåg till Berlin för någon vecka sedan. Det var väldigt mysigt att susa fram genom Sverige, Danmark och Tyskland – över öppna fält och skogar, genom städer och landsbygd. Upptäckte en supercool graffitimålning på en husvägg i Hamburg och att någon satt upp solpaneler på sin gamla lada i en liten dansk by. Sådant blir jag glad av.

DSC01042

Framme på Berlin Hauptbahnhof! Kolla så många muntra tågåkare.

Det hela fungerade hur bra som helst. Direkttåg från Köpenhamn. Tåget åker till och med på en båt mellan Danmark och Tyskland! Det enda som är lite krångligt med att åka tåg utrikes är att få tag på biljetterna. SJs resebutiker har slutat sälja dem och bokningen måste nu göras via särskilda resebyråer som sedan skickar hem biljetterna med post eller till en SJ resebutik där de kan skrivas ut mot en avgift. Det är fullt möjligt att resa ut i Europa med tåg men ganska knasigt att det måste vara så knepigt, tycker jag. Flygbiljetter är ju mycket enklare att fixa. En annan tråkig sak är att nattågen söderut från Malmö har slutat gå. Helonödigt!

Turligt nog är det ändå ganska enkelt att fixa en tågresa inom Sverige. Men inte alltid helt billigt eller smidigt. Det behövs fler tåg, mer järnväg, mer underhåll av det tågnät som redan finns – och inga försenade tåg eller dyra biljetter!

2014-11-21 11.23.01

På tåget i Tyskland berättar en skärm för resenärerna att de gör något bra för miljön genom att åka tåg. Den som vill kan till och med räkna ut hur mycket koldioxidutsläpp de sparar på sin resa!

Många, många resor som sker med bil eller flyg skulle kunna göras med tåg. Till exempel tar en resa mellan Stockholm och Göteborg lika lång tid med tåg som med flyg, men är 75 000 gånger mer klimatsmart. Gaaalet!

Naturskyddsföreningen vill ha en Tågboom i Sverige. Det är en del av kampanjen Klimatmaxa, där även Cykelchock och Solrevolution ingår. Vi är redo för stora politiska beslut för klimatet! Haka på du med!