Två problem är bättre än ett

Klimatforskarnas (IPCC:s) glasklara budskap från presskonferensen i fredags ringer fortfarande i mina öron. Världen utsläpp av växthusgaser följer fortfarande den mest extrema utsläppskurvan som IPCC målade upp förra gången de kom med en samlad forskarsammanställning. Det var 2006. Vi kör med full fart åt totalt fel håll. Och nu är budskapet än mer tydligt. Om vi skall ha en rimlig chans att komma under en global temperaturökning på två grader krävs det en gigantisk omställning av hela samhället. NU.

Det mest hoppfulla: Politikerna har inte ens försökt

Det mest skrämmande är egentligen inte forskarnas budskap, utan politikernas enorma passivitet. Men man kan också vända på perspektivet och inse att det mest hoppfulla i dagens situation är att politikerna inte ens försökt. På allvar alltså. Betydligt mer skattepengar går fortfarande till att öka utsläppen av växthusgaser än att minska dem. Så än är det inte dags att deppa ihop. Möjligheterna är gigantiska och om alla nya investeringar skulle bidra till att minska utsläppen skulle vi snabbt se resultat. Pengarna måste byta riktning. Så enkelt och så komplicerat är det.

Pengarna satsas på fel saker

Problemet framstår med all önskvärd tydlighet om vi studerar regeringens senaste budgetförslag. 24 miljarder nya skattekronor satsas på olika reformer för att stimulera fortsatt materiell konsumtion – och hur mycket tror ni går till att lösa den så kallade ödesfrågan för mänskligheten? Snällt räknat några hundra miljoner. Inte miljarder utan miljoner.

Slutsatsen är given. Skall vi klara av miljö- och klimatomställningen måste alla olika departement i regeringen ha ett och samma fokus – att minska utsläppen av växthusgaser. Klimatfrågan och klimatomställningen är i grunden en välfärdsfråga och inte en isolerad fråga för miljödepartementet.

Jobben, jobben, jobben…

Nu är jobbfrågan i fokus och valet kommer med stor sannolikhet att handlar om jobben, jobben jobben! Vi har alltså två tydliga problem. Arbetslösheten och klimatet. Kan det bli bättre?

Två problem är bättre än ett! I alla fall när regeringarna vill satsa enormt mycket mer pengar på att fixa jobb än att klara av ödesfrågan. Märklig matematik, men sann!

Skall vi få riktig fart på klimatåtgärderna, gäller det att sy ihop en jobbpolitik som också fixar klimatet.

På väg mot en nu klimatsmart jobbpolitik?

Därför bjuder Naturskyddsföreningen in till hösten stora miljökonferens för att tillsammans med företagen, facken och andra aktörer  vaskar fram denna klimatsmarta nya jobbpolitik.

Så nästa års valrörelse kommer inte bara handla om jobb till vilket pris som helst, utan en diskussion om VILKEN jobbpolitik som kan skapa den framtidstro som vi alla så väl behöver. Nu har forskarna sagt sitt – nu är det vi alla som tillsammans måste få till en politik som löser mänsklighetens största utmaning!

Välkommen till Naturskyddsföreningens stora Miljökonferens den 8 november!

4 thoughts on “Två problem är bättre än ett

1. Ni är helt fantastiska. Jag trodde att jag satt ensam skogen och odlade min mat,medans världen höll på att gå under. Men tack vare att jag fick reda på att min svärson gått med i er förening har jag följt er på Facebook.. Jag har börjat påverkarna mina vänner och dem jag inte känner,så att vi tillsammans kan lämna en renare värld till våra barbarn. Jag har också gott med i Naturskyddsföreningen men inte fått någon bekräftelse på att jag är med. Naturligtvis vill jag var med. Det känns gott i hjärtat att jag inte är så ensam som jag trodde. Mormor

2. Tyvärr är klimatfrågan lite av demokratins dilemma. Ty demokrati innebär att makten utgår från folket. Förr i tiden tog sig ofta politikerna rätten att gå före folket och visa vägen, och samtidigt se till att bli omvalda. Nuförtiden ser politikerna till att bli omvalda. Och eftersom en förfärande andel av Sveriges befolkning inte orkar bry sig om klimatfrågan eftersom de tänker på pengar i plånboken här och nu är politikerna i någon mening rationella (en del skulle säga populistiska) när de inte ser det som prioriterat att ta krafttag med klimatfrågan. Min preliminära slutsats är att vi behöver antingen en folklig väckelse eller en idealistisk och karismatisk politiker av den gamla stammen.

• Anders, jag håller med dig helt och hållet. Och tänk om vi kunde få till både en folklig väckelse och en karismatisk politiker med hållbarhet för ögonen. Jag drömmer om det och håller tummarna. Men tills det händer kommer jag att göra så mycket jag kan för att påverka i en hållbar riktning, både via mitt arbete och privat.

3. Instämmer i Anders Hjelmares kommentar 2/10.
    Eksjö Klimatnätverk/Naturskyddsfören. har inbjudit Eksjös polit.partier till den 12/11
    för att höra om deras inställning till olika vitala frågor för framtiden. Ett par av dem har avlyssnat medlemmen i Framtidskommissionen Pecka Mellergård som talat hos oss i Eksjö bl.a.om klimatproblemen som dock blev ganska neutralt beskrivna i slutrapportens sista kapitel om framtida utmaningar. Rockström borde vara rejält besviken.
    Helt klart är det politikerna som är efter allmänheten. Färsk gallup visar att 80% av tillfrågade är oroade över klimathotet. Politiker fast i sitt \”permanenta jobb\” och törs ej vara radikala med tanke på omval. En hög EU-politiker har sagt: vi vet vad vi ska göra men hur bli omvald då.
    Det behövs klimataktivister i alla partier och internationellt likaså. Kina kommer även i fortsättningen att få 85% av sin energi från kol och olja enl. journalisten Ola Wong i Sv.D.

Kommentering är stängd.