Unikt Uganda-projekt och offensivt Kina i Durban

Min första dag i Durban har varit fylld av spännande möten. Stämningen är försiktigt optimistisk beroende på att Kina håller en konstruktiv ton och är beredd till att bejaka bindande åtagande 2020. Det är för sent, men ändå. Men det får ses som en förhandlingsposition. Det bästa med att Kina är lite mer offensivt, är att trycket på USA ökar. Nu kan de inte längre skylla på Kina! Det är givetvis USA som är problemet. Hade världens rikaste och mest fossilberoende nation (räknar per person) varit konstruktiv och tagit på sig sin rättmätliga del av ansvaret, hade vi inte haft dessa sega klimatförhandlingar.Dagens mest inspirerande händelse var mötet med Maria Mutagamba. Det började med att Naturskyddsföreningen hade ett spännande möte med miljöorganisationen NAPE i Uganda, som vi samarbetar med. Vi diskuterade hur Uganda skulle kunna få ny förnybar el utan att höja elpriset för de fattiga. Svaret är att införa garantipriser (så kallade feed-in-tariffer)  för dem som investerar i ny grön el, utan att höja priset för hushållen. Skillnaden mellan konsumentpris och de pris elproducenterna får, kan betalas ur den så kallade gröna fonden, som håller på att skapas. Pengarna i fonden skall komma från industriländerna. Enligt tidigare beslut skall det vara 100 miljarder dollar per år (lika mycket som hela världens bistånd idag).  NAPE tände på idén och vi sa att vår vision är att Sverige skulle kunna inleda en bilateral överenskommelse mellan Sverige och Uganda som en pilotstudie.  Så att övriga länder får se hur smart lösningen är.

Vi frågade NAPE de skulle kunna ordna ett möte med deras miljöminister, Maria Mutagamba. Efter viss tvekan fick de se att hon faktiskt satt några bord bort. Sagt och gjort. Våra vänner ifrån NAPE gick fram till deras minister och frågade om vi från Naturskyddsföreningen skulle kunna berätta om vår idé.

Yes! Efter några minuter satt vi med hela regeringsstaben från Uganda och berättade om idén att införa gröna garantipriser för sol och vind el i Uganda. Även hon blev entusiastisk och vi lovade att ta upp frågan med vår miljöminister Lena Ek. Det vore helt underbart om vi kunde få till ett bilateralt samarbete i denna viktiga fråga som både löser fattigdomen samtidigt som det puttar ut fossil kraft.

Om några timmar skall jag träffa Lena Ek och höra vad hon säger och om hon kan ta kontakt med Maria. Vem vet, kanske har vi satt en boll i rullning!

3 thoughts on “Unikt Uganda-projekt och offensivt Kina i Durban

• Uganda har relativt gott om vattenkraft som man hämtar från Nilen. Tyvärr medför ett alltför omfattande vattenuttag i kraftverken att vattendynamiken i Victoriasjön – som redan är stressad av föroreningar och ökad avdunstning i klimatförändringarnas spår – påverkas negativt och vattennivån i sjön sjunker. Med hjälp av bl a opnionsbildning från NAPE håller Uganda på att utveckla geotermisk energi som kan bli en pålitlig miljövänlig energikälla i framtiden. Inititativet är inspirerat av utvecklingen för detta energislag i grannlandet Kenya som räknar med att få 25% av sin elenergi från geotermi.

Kommentering är stängd.