Vad äter du till lunch?

Idag presenterar vi en granskning av över hundra restauranger runt om i landet. Föreningens aktiva har besökt restaurangerna och undersökt hur lätt eller svårt det är för lunchgäster att hitta miljösmart mat. Det visade sig vara mycket svårt och i många fall saknades exempelvis vegetariska rätter och information om ursprungslandet för det kött som serverades. Vår granskning säger förstås inget om övriga restauranger i landet men jag skulle bli förvånad om resultatet skulle bli radikalt annorlunda om vi så hade granskat ett par tusen restauranger.

Bakom den knapphändiga information som finns på lunchmenyer kan svåra miljöproblem dölja sig. Det gör att många som egentligen har ett starkt miljöengagemang indirekt bidrar till att skapa miljöproblem utan att veta om det. Fundera gärna själv på vad du åt senast du var på restaurang och om du vet hur maten producerades…

Vår granskning är ett led i upptakten inför årets Miljövänliga vecka och den matkampanj, Gröna Gaffeln, som vi kör igång i dagarna och som syftar till att så många som möjligt ska välja minst en vegetarisk lunch per vecka.

Anledningen är att svenskarnas konsumtion av kött har ökat med över 50 procent på 20 år, trots att detta medför stor miljöpåverkan. Huvuddelen av det kött som serveras på restaurang är importerat, inte sällan från länder som tillåter skadliga bekämpningsmedel och genmodifierat foder. Andra sidan på myntet är att det är enkelt att minska miljöpåverkan från maten. En grön rätt är ett billigt och enkelt sätt att minska matens miljöbelastning.

Alla kan enkelt och lugnt jobba för miljön över en god lunch!

Kommentera

3 thoughts on “Vad äter du till lunch?

  1. Kravmärkta restauranger som garanterar att köttet jag äter kommer från ett djur som levt ett bra liv vore härligt …

  2. …men varför måste alltid vi som konsumenter ta detta ansvar? Varför kan vi i riksdagen bestämma ex.vis nån km-skatt för mat också, eller förbjuda/fördyra på annat sätt mat som inte är bra för miljön? Varför ska vi som enskilda konsumenter ta asnvaret, det vore MYCKET effektivare om politikerna styrde upp detta istället, eftersom det är långt ifrån alla konsumenter som bryr sig om att ex.vis tomater från Spanien är bättre än tomater från Holland, ut klimatsynpunkt.

  3. Naturskyddsföreningens satsning på vegetarisk mat är lovvärd. Jag började redan på sjuttiotalet med ärtsoppa utan fläsk men med lök, morötter och goda kryddor. För ett par år sedan kompletterades tidigare beräkningar av åtgång av vegetabilisk protein och koldioxidutsläpp för kött- och mjölkproduktion med effekten av andra växthusgaser. En tysk undersökning visade att där gav mjölkprodukter dubbelt så mycket växthusgaser som kött för ett normalhushåll. Ett kilo ost ger betydligt mer växthusgaser än ett kilo kött. Därför tycker jag att det är olyckligt att de tre första rätterna i gröna gaffeln innehåller ost och helt saknar protein från den rika uppsättningen av ärtor och bönor.
    Källor: Marianne Gillberg Billiga matboken 1973 och tyska Focus februari 2007.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.