Världen underkänner Japans bedömning av Fukushima

Det senaste dygnet har den samlade rapporteringen om läget i de skadade reaktorerna i Fukushima uppvisat en långt mer allvarlig bild än tidigare. Mycket har redan tidigare pekat mot denna problematiska utveckling men motsägelsefull information från japanskt håll har försvårat varje bedömning av läget.

Det senaste dygnet har andra myndigheter än japanska sett sig tvingade att göra egna bedömningar, i strid med de japanska. Två signaler är riktigt tydliga.

Den franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN har bedömt att olyckan är en 6:a och inte en 4:a på den internationella skalan INES, för skador och olyckor som rör kärnkraft och strålning. En 4:a betyder ”olycka utan betydande risk för omgivningen”. Det är löjeväckande av japanska myndigheter att hålla fast vid den bedömningen när hundratusentals personer evakueras. En 6:e betyder ”allvarlig olycka”. Högst upp kommer en 7:a, tio gånger värre, vilket är vad Tjernobylolyckan innebar.

U.S. Nuclear Regulatory Commission har uppmanat medborgare i USA att evakuera området 50 miles (cirka 8 mil) från Fukushima, vilket är längre än vad de japanska myndigheterna rekommenderar. Chefen på NRC, Gregory Jaczko, framträdde på onsdagen på en hearing i Representantshuset och gav mycket tydliga budskap.

I Sverige uppmanar nu Utrikesdepartementet svenskar att inte åka till Japan och till och med Strålsäkerhetsmyndigheten har så sakteliga börjat förstå att riskkommunikation inte handlar om att försöka lugna människor med halvsanningar och överslätande budskap.

Världen delar inte Japans bedömningar av olyckan. Förklaringen ligger av allt att döma snarare i att Japan underskattar – eller vägrar berätta om – läget och konsekvenserna, än i att resten av världen förstår allt fel.

Detta stora gap i bedömningar är i sig mycket oroväckande.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.