Vattenfalls greenwashing

Få företag i världen använder så mycket fossilt kol som Vattenfall AB, svenska folkets energiföretag. Kolkraft tillhör det smutsigaste och mest klimatskadliga som går att göra på energiområdet. Vattenfall storsatsar på kolkraft och lägger bara en mindre del på förnybar vindkraft.

Mot den bakgrunden är det kanske inte konstigt att Vattenfall just nu driver en greenwashingkampanj med ett slags klimatmanifest. Den som undertecknar manifestet och stödjer Vattenfalls kolkraft blir omgående också delaktig i ökad användning av fossilbränslen, eftersom Vattenfall för varje underskrift tillverkar en figur i petroleumbaserad plast som ska transporteras på lastbilar i runt om i Europa, som reklam för företaget.

Gubbarna ger förstås inte särskilt stor klimatpåverkan, och givetvis låtsas Vattenfall att det sker någon form av klimatkompensation, men det är svårt att tänka sig en mer träffsäker illustration av greenwashing än Vattenfalls klimatskadliga gubbe.

Hur hittar man gubben på webben då? Inte en chans att jag berättar det. Den som vill stödja kolkraft får själv göra sig besvär.

Kommentera

4 thoughts on “Vattenfalls greenwashing

  1. BRA talat! Vattenfalls framfart, ofta med spelad missförstådd blick, är en skam för svenska bolag och Sveriges bild utåt i världen. Vattenfalls sk miljöpolitik är ett fegt bottennapp, där de gömmer sig bakom mindre innovationer.

  2. Vattenfall har bytt namn till Kolkraft! Titta på vår hemsida kolkraft.nu. Där lanserar vi också ett nytt manifest och en ny kampanj för att möta klimathotet.

  3. Det var nog ett år sedan som min bror nämnde att då vi stängde Barsebäcks kärnkraftverk startade danskarna upp ett gammalt kolkraftverk som spyr ut över 300 gånger så mycket skit som samtliga Sveriges bilar. Vad vet ni om detta? Är det verkligen sant?

    Hälsningar

    Arne Ericsson

Kommentering är stängd.