Viss optimism när Tyskland visar vägen mot förnybart

Ännu en dag utan att det skett några kända framsteg. Enligt rykten från kommissionär Connie Hedegaard så kommer några stora EU-länder att under onsdagen överraska med att lova ut nya pengar till den globala klimatfonden. Pengar från i-länder för att möjliggöra en genväg till utveckling för de fattiga länderna. Inga nya pengar utan biståndspengar som omfördelas. Om det är sant kan de ändå höja temperaturen i förhandlingarna en aning från en extremt låg nivå. Miljöminister Lena Ek, som jag och Sven Hunhammar träffade i eftermiddag för ett litet samtal, bekräftade att stämningen bland EU:s miljöministrar är mycket låg.

Det behövs politiska ledare som suger tag i förhandlingen och kan skapa lite mer positiv energi. Men var finns dom?
En indier som jag träffade på i korridoren ansåg att förhandlingarna måste börja om från början. Han trodde inte att det finns några möjligheter att nå fram till en lösning över huvudtaget genom att fortsätta i de processer som nu är igång. Omstart var hans recept.

Det som var dagens stora glädjeämne var att gå på ett ”side event” som handlade om Tysklands ”Energiwende”. Otroligt imponerande! Vilket ledarskap Tyskland visar upp. Denna energiomställning stöds av de både politiska blocken och 80 procent av befolkningen är fortfarande positiva till energiomställningen trots att det fått betala en högre energinota. Den tyska regeringen talar om en ny industriell revolution där de har tagit på sig ledarrollen och de tror att de kommer att få egna fördelar genom att göra detta första av alla. Kärnkraften skall vara borta 2022 och utsläppen av växthusgaser skall samtidigt minska med 40 procent till 2020. Ingen skall dock sticka under stolen med att Tyskland nu ökar sina utsläpp på grund av det billiga kolet från USA för att det byter från kol till skiffergas som är än värre, samt att EU:s utsläppshandel inte fungerar.

Att kolet idag är billigare än gas är sannolikt övergående. De tyska ingenjörerna backar dock inte på klimatmålet, utan sa att det kommer att bli en utmaning men att det kommer att klara det och deras ögon lyste av entusiasm och optimism. Vi vet vad som måste göras så det är lika bra att köra igång, var deras enkla ledstjärna.

Och en representant från den Kinesiska regeringen var lika imponerad. Det vill göra som Tyskarna – 100 procent förnybart. De ansåg sig ligga två i världen när det gäller satsningen på effektivisering och förnybart. Och med tanke på hur dålig luften är i Kina är av den ökade mängden kolkraft kommer en omställning till förnybart att gå fortare än de tidigare planerat. De har sänkt planen med 60 kolkraftverk men det är ändå på tok för många som fortfarande planeras.

Det märktes att dessa båda länder tävlar på ett positivt sätt om att vara den ledande industrinationen och snabbt bli det land som har 100 procent förnybar energi. Det är långt kvar. För Sverige är det mycket lättare men här finns inget motsvarande ledarskap. Det intressant är att både Tyskland och Kina ser detta industriella projekt i ny teknik och nya innovationer som en självklar del i att utveckla sitt eget land och världen i stort.

Detta seminarium gjorde mig riktigt glad. Här fanns kraften. Visst finns det stora utmaningar för Tyskland som fortfarande inte är lösta men de tycks fast övertygade om att lyckas. Hela landet har bestämt sig och alla är i princip med på tåget. Drivkraften tycks inte primärt vara att de måste utan att det faktiskt vill vara med och utveckla ny moderna teknik som är hållbar. Tyskland är loket i den globala energiomställningen nu är det bara för Sverige och andra att hänga på.

Hoppet lever!