Klimathuset – en tillbakablick

Förra veckan arrangerades Klimathuset av Naturskyddsföreningen och Kulturhuset Stadsteatern. Under två dagar vävdes kultur och klimatfrågor samman där barnfamiljer, insatta klimatkämpar och alla andra fick en riktig klimatboost inför FN:s klimatförhandlingar i Paris.

Ungefär 5000  personer tog del av seminarier, samtal, konserter, teater, konst, vegomat, filmfestival och mycket mer.

Bland andra talade Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, om varför 2015 är ett viktigt år. Jo, eftersom fönstret att börja röra oss mot en fossilfri värld och påbörja en revolution mot en hållbar framtid bara är öppet ett litet tag till. Därför är det viktigt att alla världens länder kommer överens om ett avtal på klimattoppmötet i Paris i december.

Miljöminister Åsa Romson var också på plats för att berätta om vad för avtal hon vill se:
– Vi måste ha ett avtal som gör att vi kommer få utsläppsminskningar globalt. Vi måste samla alla världens länder till att förbinda sig till ett starkare klimatavtal. Det allra viktigaste är hur reglerna för det globala avtalet ser ut, vi EU-länder måste vara tydliga med att målet är att alla parter ska återkomma vart femte år och komma med fler offensiva och ambitiösa löften. Om vi får det har vi tagit ett stort steg framåt.

Det bjöds även på musik från bland andra Benny Andersson och Frida Hyvönen. Ta gärna en titt på Naturskyddsföreningens facebooksida.

Med Klimathuset i ryggen blickar vi nu framåt mot klimatförhandlingarna i Paris genom att fortsätta arbetet med att Klimatmaxa Sverige!

2 thoughts on “Klimathuset – en tillbakablick

1. I Klimathuset sökte undertecknad få information om demonstrationen i Stockholm 1129.
    Av tio funkrtionärer visste en -eller två – något. De svarade att Naturskyddföreningnen ej stod för anordnadet och hänvisade till andra grupper som också var representerade. Dessa organisationer är dock litet kända och når ej ut.

– Till Ledningen för Naturskyddsföreningen!
    Ni måste satsa allt på att göra demonstrationen 1129 känd!
    Det är ni som har storleken och kapaciteten med alerta medlemmar som hjälper till med annonsering och kan dagens sociala medel.
    Allt under tjugotusen deltagare är ett misslyckande! (I N.Y. deltog 2014 hundratusen. Hoppeligen kommer lika många till Paris.)
    Vi skall visa svenska politiker att vi vill vara ledande i omställningen till en fossilfri värld!
    Claes Wikander
    gammal medlem