#jagbyterut

Med kampanjidén ”Nu är det slut – jag byter ut” tog två studenter från Uppsala Universitet hem segern i Samhällsvetar-SM: Josefin Olsson Borglund och Frida Gunnarsson. Grattis!

DSC01431

Samhällsvetar-SM arrangeras av Akademikerförbundet och i år bidrog Naturskyddsföreningen med problemformuleringen som lagen har sex timmar på sig att komma med en lösning till.

Årets case var: Hur kan vi få fler att äta mer vegetariskt i syfte att minska matens klimatpåverkan? Presentera era förslag på åtgärder och styrmedel för att förändra detta.

Josefin och Frida vann på en genomtänkt strategi från en kampanj för att nå ut till många, i sociala medier och sprida goda recept. Tanken var att media ska hänga på och bryta med nuvarande TV-norm. Deras förslag på styrmedel riktade in sig på skolan och livsmedelsbutiker som två viktiga aktörer för att få fler att äta vegetariskt. Målet med kampanjen skulle vara norm- och attitydförändringar, ge inspiration och sprida information.

Jag och de fyra andra i juryn hade ett svårt jobb att välja ut en vinnare. Det fanns verkligen guldkorn i alla bidrag och det lovar gott att fler samhällsvetare vill engagera sig för klimatfrågan!

Kolla in mästarna och alla andra bidrag på https://www.youtube.com/watch?v=zRvbMw9CTtk