Lyssnande politiker

Vi vill ju gärna att alla partier tar till oss våra förslag inför valet i höst. I helgen har Miljöpartiet kongress och hade bjudit in oss för att presentera våra förslag. På ett seminarium idag hade jag därför möjlighet att inför 150-talet delegater föreslå styrmedel som vi gärna ser implementerade.

Åsa Romson modererade och presenterade själv tankar om en klimatlag. Staffan Laestadius, KTH fortsatte med en överblick av utmaningar och potentialer. Det kan sammanfattas som ”möjligt men tufft”. Roger och Nina från MPs klimatnätverk presenterade sina förslag och jag fick avsluta med våra förslag.

Det är alltid intressant att se vilka frågor som kommer upp. Hetast idag var hur vi kan förändra beteende (efter att jag tryckt på flyget och köttet som de två viktigaste områdena för beteendeförändringar) och om det verkligen räcker med ekonomiska styrmedel.

Hur vi får fler att välja vegetariskt oftare är en viktig sådan beteendeförändring och det var tydligt att en köttskatt inte stod högst på MP:s priolista.

Nej, bara ekonomiska styrmedel räcker inte men de puffar på i rätt ritning och vi måste på alla tänkbara sätt underlätta för beteendeförändringar. Det måste vara lätt att göra rätt men samtidigt måste det bli svårare att göra fel. Det behövs både morötter och piskor.