Bra Miljöval gör skillnad.

Här kommer ett gästinlägg på Klimatbloggen. Jag som skriver heter Emanuel Blume och jobbar med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Närmare bestämt den del av Bra Miljöval som miljömärker el. Jag hade kunnat skriva ett långt inlägg om hur stor skillnad det gör för miljön med miljömärkt el, men det sparar jag till senare. Nu ska det handla om nåt väldigt konkret – nämligen att vi har en massa pengar som vi vill bli av med.

För att ha en chans att uppnå det hårda klimatmålet som spikades på klimatmötet i Paris krävs både att vi minskar vår energianvändning och anpassar vår elproduktion, och det är just det vi vill att våra pengar ska användas till.

Såhär fungerar det:

Alla elbolag som säljer el som är miljömärkt med Bra Miljöval avsätter pengar till miljö- och energieffektiviseringsprojekt. För varje kilowattimme miljömärkt el som säljs går pengar in i Naturskyddsföreningens fonder. Det är två stycken – energieffektiviseringsfonden och miljöfonden.

Energieffektiviseringsfonden ger stöd åt projekt som minskar elanvändningen och gör oss mindre elberoende. Det kan handla om att byta ut belysnings- och ventilationssystem, tilläggsisolera och byta fönster, eller på andra sätt energieffektivisera olika typer av byggnader och lokaler.

Miljöfonden är till för att återställa skador på naturen orsakade av elproduktion. Ofta handlar det om att bygga omlöp/fiskvägar kring vattenkraftverk, att riva ut dammar och öppna faunapassager och återställa vattendrag som tidgare förstörts.

Det här har vi hållit på med sen 2003. Förra året, 2015, blev ett rekordår på många sätt, med inte färre än trettiosex nya spännande projekt som fick stöd ur våra fonder. Nu är det dags att fila på ansökningarna för 2016, och vi välkomnar särskilt projekt inom energieffektivisering.

Alla företag, organisationer och föreningar kan söka pengar ur våra fonder. Det kan röra sig om allt från kommuner och stora företag till lokala idrottsklubbar och bostadsrättsföreningar. Jag uppmanar alltså dig som läser detta att tänka över om din organisation, förening eller vad det nu kan vara har idéer eller planer, framför allt vad gäller energieffektivisering men också på återställning av t ex vattendrag. Det kan vara att tilläggsisolera och byta till energiglas i klubbstugan, installera effektiva reglersystem på företaget eller byta till energieffektiv ventilation och belysning i lagerlokalen. Det vi kräver av ett projekt är att det ska leda till en konkret energibesparing som går att räkna på. Läs mer om fonderna, vilka krav vi ställer och vilken typ av projekt vi stöder på http://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval.

Jag hoppats att jag har lyckats förklara någorlunda tydligt vad det är vi håller på med. Om du som läser är intresserad av fonderna och har frågor som inte besvaras på hemsideadressen här ovanför, skicka gärna ett mail till mig på emanuel.blume@naturskyddsforeningen.se.

One thought on “Bra Miljöval gör skillnad.

Kommentering är stängd.