Vegopepp – lunchvego i Almedalen 2016

Här hittar du alla våra programpunkter på temat vegopepp under Almedalsveckan i Visby 4-8 juli! Klicka på rubrikerna för mer information. Allt är helt gratis och öppet för allmänheten. Vårt fullständiga program hittar du på Naturskyddsföreningens hemsida. Det finns också ett Facebook-event där du kan tacka ja eller anmäla ditt intresse.

Naturskyddsföreningen vegopeppar med lunchvego 4-8 juli  kl. 12.00-12.40 på restaurang Donners brasserie, Donners plats 3 – Max bjuder på vegoburgare

Måndag 4/7
Köttet – den heliga kon?

Köttkonsumtionens påverkan på klimat och hälsa är välkänd. Flera svenska myndigheter har beskrivit problemet och föreslagit styrmedel för att minska köttkonsumtionen och klara miljömålen. Ändå är det inte en fråga på den politiska dagordningen. Räcker konsumentinformation eller krävs politik? Seminarium med Jordbruksverket, WWF och Havs- och vattenmyndigheten i panelen.

Tisdag 5/7
Skolor och sjukhus vinner på vego
Allt fler offentliga aktörer förstår att mer vego är en win-win-win för miljö, hälsa och ekonomi. Med tre miljoner måltider varje dag kan offentlig bespisning göra skillnad. Varför tar inte fler offentliga aktörer mer hänsyn till hälsa och miljö i upphandling? Vilka hinder och möjligheter finns? Seminarium med Oatly. I panelen: Örebro Universitetssjukhus och Lina grundskola.

Onsdag 6/7
Så skapar vi en ny nationalrätt

Spaghetti och köttfärssås är Sveriges vanligaste maträtt. Tacos, hamburgare och köttbullar är andra populära rätter. Vad beror köttfixeringen på, och hur svår är den att rubba? Vilket ansvar har matindustrin? Kan olika aktörer samarbeta för att få fler att öppna ögonen för mer klimatvänligt protein? Seminarium med Axfood och Max.

Torsdag 7/7
Varför vågar vi inte prata om kött?

Om det politiskt känsliga köttet. Varför vågar partierna inte diskutera politiska förslag för att minska köttkonsumtionen? Varför är tonläget i debatten så högt? Vad är det som bromsar – väljarna och/eller partierna själva? Vad behöver egentligen politikerna för att våga driva politik? Fördjupande samtal med Sofia Arkelsten (M), Johan Büser (S) och miljöjournalisten Anders Hellberg.

Fredag 8/7
Vad vet unga som inte andra vet?

Unga är den grupp där flest äter vegetariskt. Många ungdomsorganisationer serverar vego som norm och alltfler skolor serverar alltmer köttfri mat. Här pratar den unga miljörörelsen om hur vi driver på den gröna matomställningen. Seminarium som arrangeras av Naturskyddsföreningens fristående ungdomsorganisation Fältbiologerna. Medverkande: PUSH Sverige samt Svensk mat- och miljöinformation.

Oatly bjuder på frukost 4-7 juli kl. 08.00-08.40 på Donners Brasserie, Donners plats 3

Onsdag 6/7
Gröna trender i kyldisken

Nedslag i några av de stora klimat- och miljöutmaningarna för att styra mot en hållbar framtid. Vilken betydelse spelar en mer växtbaserad kost för klimatomställningen? Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i samtal med Cecilia Sjöholm från Oatly.

Övriga frukostseminarier hittar du i programmet.

3 thoughts on “Vegopepp – lunchvego i Almedalen 2016

1. Sitter på snabbtåget och läser er annons om mat att kött orsakar växthusgaser mer än vego. Fel fakta av er. Störst utsläpp är risodlingar alltså vego mat inte kött. Rätta till faktafelet.

• Hej Per! Det stämmer att jämfört med många andra vegetabilier så har risodling betydligt större klimatpåverkan. Men jämfört med kött är klimatpåverkan betydligt lägre.

Kommentering är stängd.