Cykeldagen rullade genom landet

I lördags rullade Naturskyddsföreningens cykeldag genom landet.

LNF har cykeldag på Stortorget i Lund

På ett 20-tal orter anordnades aktiviteter för att fler ska välja cykeln som transportmedel och för att stärka Sveriges cykelinfrastruktur. I Järbo gav sig cyklister ut på en familjeutflykt med tipsrunda, i Falun anordnades en paneldebatt med politiker, på Öland uppmärksammades den nya cykelleden, i Älmhult visades dokumentärfilmen ”Bikes vs Cars”, i Lund har cykelintresserade bland annat fått prova vikcyklar, transportcyklar och cyklar som mixade fruktsmoothies.

I Skellefteå uppmuntrades cyklister att svara på ett cykelquiz och i Stockholm anordnades en cykelkarneval med en cykeldemonstration genom staden. Bara för att nämna några aktiviteter. IMG_2160

– Med cykeldagen vill vi visa vilken fantastisk uppfinning cykeln är. Den är bra för både miljön och folkhälsan, samtidigt som trängseln minskar i trafiken. Även ekonomin gynnas av att cykla, såväl den privata som samhälleliga. En nyligen presenterad forskningsstudie från Lunds Universitet visar att det blir sex gånger dyrare för dig och samhället om du tar bilen istället för cykeln, berättar Anna Hallengren, passionerad cyklist.

Som läsare av Klimatbloggen kan du också testa dina kunskaper om cyklar. Klarar du frågorna i vårt cykelquiz?

1. Om du cyklar 5 km istället för att ta bilen sparar du 47 ballonger fyllda med koldioxid. Sant eller Falskt?
  2. Ungefär var tionde resa i Sverige sker med en cykel. Men cykelvägarna får inte ens en procent av statens infrastrukturbudget. Sant eller Falskt?
  3. Du kan få skatteavdrag för att köra bil till jobbet och för att cykla på motionscykel inomhus. Men inte för att cykla till jobbet. Sant eller Falskt?