Panelsamtal om ”filmen miljöorganisationerna inte vill att du ska se”

I söndags bjöd klimatmagasinet Effekt in till visning av den nya amerikanska dokumentärfilmen Cowspiracy på Bio Rio i Stockholm. Jag var inbjuden att diskutera i en panel efteråt, och försvara miljörörelsen som får sig en hel del kritik i filmen.

Cowspiracy handlar om de negativa miljöeffekterna av produktionen av animaliska livsmedel. Faktiskt så står ju kött- och mjölkproduktionen globalt för större klimatpåverkan än hela transportsektorn (se t.ex. denna rapport från FAO)! Lägg därtill avskogning, ökenspridning, övergödning, hälsoeffekter och så vidare.

Men trots att animalieproduktionen har så stor miljöpåverkan så pratas det inte så väldigt mycket om åtgärder för att minska produktionen. Filmen går till hårt angrepp mot amerikanska miljöorganisationer som tycks väldigt ovilliga att prata om animalieproduktionens miljöeffekter (därav filmens undertitel).

Hade filmen spelats in i Sverige hade Naturskyddsföreningen sannolikt granskats på samma sätt som de organisationer som förekommer i filmen. Som tur är pratar vi på Naturskyddsföreningen ofta om animalier. Vi vill öka andelen både växtbaserad och ekologisk mat. Vi har haft flera kampanjer och skrivit många rapporter om miljöeffekterna. Och det kommer vi fortsätta med. För vi kommer aldrig klara klimatmål och andra mål om inte animalieproduktionen minskar rejält. Men det är inte bara kvantitet som spelar roll, utan också kvalitet. Djuren är också viktiga för landskapet, om de får beta och bidra till den biologiska mångfalden, något som inte riktigt behandlas i filmen men som är av stor vikt för att klara riksdagens miljömål.

Det här är en film som sannolikt kommer väcka debatt, och den är klart sevärd oavsett om en håller med om slutsatserna eller inte. Den kan ses på filmens hemsida.

Paneldiskussionen efter filmvisningen i söndags kan ses här. Samtalet leds av Kjell Vowles från Effekt och i panelen sitter förutom undertecknad också Johanna Björklund, docent i miljövetenskap vid Örebro universitet och Oloph Fritzén, bonde i Småland.