Politik är nödvändigt – därför är valet viktigt

Valrörelsen är i full gång. Naturskyddsföreningen vill ge medborgarinformation och ett bättre beslutsunderlag till alla som får rösta. Det har vi gjort sedan 1985 och vi får mycket uppskattning för att vi gör dessa analyser av vad partierna faktiskt har gjort under mandatperioden och vad de lovar inför nästa mandatperiod.

Jag är personligen mycket övertygad om att det är svårt att få en friskare planet om vi inte ändrar spelreglerna för företag och individer – alltså en vassare miljöpolitik.  Det måste bli lättare att göra miljöriktiga handlingar och dyrt att göra sådant som förstör miljön. Erfarenheten visar med all önskvärd tydlighet att det är det som ger effekt. Så har vi tagit bort freon i kylskåp, bly i bensinen och fosfat i tvättmedel. Och skall vi t ex få mer fisk i haven, schysstare och renare mat, minskade utsläpp av växthusgaser, bort miljögifterna och mer olika djur och växter på vårt gemensamma klot, så måste politiken förändras.  Det är nog alla partier idag eniga om vilket är oerhört glädjande för oss som i många år sagt att marknaden själv inte kommer att fixa detta.

Ändå vill inte alla partier tala om hur de faktiskt skall fixa miljön i praktiken och vilka konkreta åtgärder som är nödvändiga för att lösa problemen. Och när vi frågar om detta blir vi ibland anklagade för att vara partipolitiska. Men eftersom Naturskyddsföreningen är lösningsfokuserad, struntar jag i princip hur partierna vill lösa problemen. Presentera gärna bättre förslag än de vi ställer frågor om men bli konkreta så det går att utvärdera det arbetet och visa att dessa förslag ger den effekt som är nödvändig. Det är resultatet som räknas.

Och inför alla val är det viktigt mer produktinformation. Att gå igenom massa motioner, propositioner, förordningar m. m. orkar inte många individer göra själva. Därför gör Naturskyddsföreningen detta åt alla medborgare i Sverige. Men en del tycks tro att man är partipolitiskt obunden om man säger att alla partier har varit lika duktiga på att bedriva just miljöpolitik. Inget kan vara mer felaktigt och partiskt.

Och det är inte direkt förvånande att de partier som gjort minst är de som är de mest kritiska. Och givetvis kan inte en metod täcka in allting inom miljöområdet men jag tycker det är rimligt att följa upp det som partierna själva har lovat för fyra år sedan. Att följa upp vad partierna sagt och vad de faktiskt gjort i riksdagen inom flera viktiga miljöområden ger en tydlig indikator på partiernas miljöarbete och är en viktig princip så det inte blir politisk ”lönsamt” att lova runt och hålla tunt. Ett vallöfte är ett vallöfte och då är det vikigt att någon analyserar vad partierna faktiskt gjort under mandatperioden.

Men många bloggkommentarer tror jag missat vad vi gjort. Som icke partipolitisk natur- och miljöorganisation kan vi förstås inte rekommendera folk att rösta på ett speciellt parti men att inte våga analysera de olika partiernas miljöarbete i rädsla för att några partier blir ledsna och arga vore att svek mot det uppdrag som vi har av våra medlemmar. Det är ju också så att vår analys hjälper person som av olika skäl har sina grundvärderingar till höger, vänster och i mitten. Det finns bättre och sämre resultat i alla fälten och inom de nuvarande blocken och i nästa vecka kommer vi att presentera vad de olika partierna återigen lovar inför nästa mandatperiod.

Mitt hopp står till att denna debatt skall öka intresset för vårt gemensamma uppdrag att fixa en frisk och levande planet – därför är valet oerhört viktigt. Det är nu vi framför allt har chansen att påverka vilka dagliga konsumtionsval och investeringar vi alla kommer att göra de kommande fyra åren.

One thought on “Politik är nödvändigt – därför är valet viktigt

1. Som vi ser det finns inte Peak oil alls med hos något parti. Och detta är den absolut viktigaste frågan för framtiden, vad jag kan se finns inte Peak oil med hos er heller!
    De tre E (Ekonomi, Energi och Ekologi) kommer att påverka oss kraftigt från och med nu och vi går en tuff tid till mötes.