Solrevolution!

Nu är den äntligen här! Både solrevolutionen och boken om den! Detta firades genom bokrelease med kaffe och – självklart – solbulle idag här på Naturskyddsföreningen. Seminariet inleddes med en kort presentation av boken – som innehåller en rad essäer, inklusive en intervju med solen som går att tjuvläsa här, nedstamp i olika solcellsprojekt runt klotet, intervjuer med solrevolutionärer, besök på forskningsanläggningar, en titt på varför vi behöver en solrevolution och inte bara ett nytt bränsle i vårt energisystem och mycket annat. Boken går att beställa här.

Faktagranskare för boken Anna Wolf med solbullarna. Foto: Jenina Dahlberg

 

Presentationen följdes av en intressant och faktaspäckad diskussion om hur vi tar solrevolutionen till Sverige på riktigt med vår generalsekreterare Svante Axelsson och en mycket kompetent och engagerad (sol)panel bestående av Johan Lindahl, forskare från Uppsala universitet och Sveriges representant i IEA:s solcellsstatistikföring, Johan Öhnell från Solkompaniet, Oberoende Elhandlare och Svensk Solenergi samt Anna-Carin Windahl från nätverket 100% förnybart.

För många frågor var uppe till diskussion för att kunna återge alla här, och det twittrades friskt under #solrevolution för den som vill följa i efterhand. En fråga som engagerade såväl panel som publik var naturligtvis det på sista tiden omdebatterade stödet till mikroproduktion. De flesta var överens om att det är bra i grunden med en skattereduktion, men att det behöver förenklas genom att kunden kan få avdrag på elräkningen och genom att kravet på momsregistrering tas bort  (vi vill naturligtvis inte vara uppviglare, men åsikten framfördes att solcellsproducenter eventuellt faktiskt helt enkelt kan strunta i att momsregistrera sig eftersom denna dumhet nog snart ”går över”). Att även förenkla för mikroproducenter att få elcertifikat skulle ytterligare förbättra lönsamheten och Telge Energi som var på plats utlovade på stående fot att de kommer att köpa elcertifikat och ursprungsgarantier av sina kunder. Vågar fler energibolag följa efter?

Naturligtvis dök även frågan om ”när är det lönsamt utan subventioner” upp och den har många svar, vilket vi fick höra av både panel och publik. Ett svar är att det redan är det i vissa marknadssegment, ett annat är att det är svårt att definiera om skattereduktionen verkligen är en subvention eller helt enkelt skatteväxling att man inte behöver betala lika mycket skatt för att producera ren el som för smutsig. Ytterligare ett svar, och som vi även diskuterar i boken, är ju att stöd behövs till förnybart så länge som principen om att förorenaren betalar inte implementerats och fossil energi och kärnkraft fortsätter att få subventioner de också. Johan Lindahl påpekade att ett av skälen till att subventioner till förnybart diskuteras mer är att de är mer transparenta. Stöd till fossilt och kärnkraft sker ofta genom fördelaktiga lån, skattereduktioner som inte syns så tydligt eller har funnits så länge att ingen längre tänker på dem, utbyggnader av infrastruktur som industrin slipper betala för osv osv.

Några ytterligare saker som måste komma till för att få fart på solrevolutionen i Sverige på allvar är att kunderna måste få upp ögonen för att de kan efterfråga att köpa solel också – det är en viktig nyckel för att få elbolag att köpa in till bra priser för producenten. Hittills har det nästan varit progressiva elbolag som drivit mer än kunder och politiker i Sverige, vilket är en unik situation jämfört med i andra länder. Detta har gjort att vi kanske ligger efter jämfört med länder som Tyskland där staten gått in och subventionerat kraftigt, men ger även förutsättningar för att kunna bygga ett långsiktigt stabilt, marknadsdrivet system. Ett problem som vi sett på vår resa med boken, och som även kom upp på seminariet, är att länder där det gott för snabbt fått problem med att traditionella branschen blivit rädda, politikerna tyckt det blivit dyrt och sedan har luften helt gått ur marknaden. Genom att lära av deras misstag har vi möjlighet att bygga en mer hållbar marknad i Sverige.

Det kändes som om summeringen var att solrevolutionen ”kokar” under ytan i Sverige – det finns ett stort intresse som dämpats av osäkerhet för investerare. Knuten kan lösas upp från 1 januari 2015 om skattereduktionen införs och det blir tydligt vad som gäller på lång sikt. Eftersom många studier visat att solcellsinstallationer ”smittar” – om en börjar i grannskapet blir folk nyfikna och det sprider sig i omgivningen – kan installationstakten snart ta fart ordentligt även i Sverige och vi kan spotta upp oss från våra blygsamma 0,03% av elproduktionen och kanske komma ifatt Tysklands 6%? Panelen trodde att 10 TWh nog kan nås någon gång mellan 2020 och 2030 om det tar fart ordentligt. Låt oss hoppas på det – och kanske lite till? #Solrevolution

 

solbok_736x300

Kommentera

2 thoughts on “Solrevolution!

 1. Gratulerar till bok!
  Finns den som E-bok? (bättre för miljön)
  Står det något om andelsägande? lokala energikooperationer? Förhyrning av solel? När den första 250MW solcellsparken i Sverige byggs?

  Min önskan är att det pratas mindre om \”mikroproduktion\” (som är ett försök till att vilseleda) till att identifiera de verkliga potentiella områdena där man (till låg kostnad för staten) kan få explosionsartad utveckling av solel.

  Just det, idag är staten och dess ambition att slå vakt om gjorda investeringar (genom bl.a. krångliga regler) det enda hindret för ren solel till svenska folket.

  • Hej!

   Boken kommer att komma som E-bok snart… Just de frågor du tar upp finns inte riktigt svar på i den svenska kontexten, det är mer nedslag i olika projekt, stora och små, samt i forskning och utveckling. Vi nämner andelsägande men har inte något speciellt case om det. Vi har med en del mikroproduktion eftersom vi tror det är ett bra sätt att få fart på marknaden och få folk att engagera sig. Vi har även börjat jobba för att det ska gå att få bidrag även för andelsägande. Hälsningar Anna Wolf

Kommentering är stängd.