Skatter och subventioner i EU

Ännu i Bryssel: Det pågår en hel del spännande när det gäller ekonomiska styrmedel inom EU.

I förrgår bildades Green Budget Europe (GBE), en plattform för samarbetete om marknadsbaserade miljöstyrmedel inom Europa. Vi har gett plattformen stöd genom European Environmental Bureau, som är en av Naturskyddsföreningens stora samarbetsorganisationer inom EU. Jag hoppas att GBE kan sätta ökat tryck på utvecklingen av miljöskatter i alla europeiska länder.

Också inom EU-kommissionen sker en positiv utveckling. Igår hade jag förmånen att leda en paneldiskussion med skattekommissionär Lászlo Kovács. Kovács redogjorde för kommissionens arbete med ett nytt miljöskattepaket. Ambitionerna är höga och man jobbar med såväl klimat- och energiskatter, som miljödifferentiering av momsen. Tyvärr innebär EU:s konstitution att paketetet ska behandlas med enhällighet i ministerrådet, vilket innebär att de länder som har lägst ambitioner kan blockera utvecklingen. Trots detta var Kovács vid gott mod.

Jag delar Kovács bedömning av en växande mognad inom EU för att använda miljöskatter, även om det förstås vore önskvärt om miljöskatter kunde fasställas med majoritetsbeslut.

Däremot sker inte särskilt mycket när det gäller miljöskadliga subventioner i EU och medlemsländerna, trots att de uppgår till hundratals miljoner euro. Det är beklagligt. Att fasa ut bidrag som leder till miljöskador borde vara ett givet första steg i miljöpolitiken.