Klimatnätverket på väg!

Naturskyddsföreningens nationella klimatnätverk är på väg – i dubbel mening.

I helgen som var träffade jag nätverket i Uppsala, på en av tre regionala samlingar för att utbilda ideellt engagerade klimatambassadörer, som ska skapa ökat engagemang i klimatfrågan. Det var inspirerande övningar, med fokus på både problem och lösningar, och inte minst på pedagogiska sätt att förmedla dessa. Och det var fullt med folk med stark glöd. Klimatnätverket är på väg!

Klimatengagerade medlemmar är på väg även i mer fysisk mening. Tre karavaner på cykel från norr, väster och söder startar nu sina resor mot Stockholm och föreningens Jubileumsfirande helgen 15-17 maj. Det är toppen på ett isberg av engagemang mot den globala uppvärmningen. Alla krafter måste mobiliseras för att världens stater ska enas om ett tufft klimatavtal i Köpenhamn i december.

Klimatförändringarna tilltar i allvar och då måste även politiken skärpas. För svensk del borde riksdagen slå fast målsättningen att minska utsläppen med åtminstone 40 procent i Sverige och med motsvarande mängd genom insatser i samma länder. För EU:s del borde samma siffror gälla på EU-nivå.

Mer måste till. Mer lär ske. Och Naturskyddsföreningens klimatnätverk kommer garanterat att bli en faktor bakom detta.

Någon annan slutsats går inte att dra att för den som har träffat våra klimateldsjälar.

2 thoughts on “Klimatnätverket på väg!

1. Mötte Ylva Grudd i Göteborg idag 3/5, vi fixade iordning hennes cykel på kretslokalen, cyklade in till centrum och delade ut broschyrer.
    Sedan cyklade vi med Ylva en bit ut från Göteborg!
    Där har vi en av våra eldsjälar:
    Ylva Grudd!
    Lycka till Ylva!

2. Kompromiss med strandskyddet

Min pappa äger en halvholme vid en sjö i Heby kommun. Han får inte bygga där inte ens sätta upp en brygga på sin egen mark. Medan på samma holme finns 3st fritidshus dessa personer har fått bygga för att det var en annan lagstiftning då.

Så orättvist ska det inte behöva vara? Som det är nu så är det Allemansrätten som bestämmer över min pappas mark. Alltså inte får göra någonting, inte ens hugga ner lite träd för att ha till sin kamin, Han tycker man ska få göra en kompromiss att få bygga längre upp ca 50m från stranden och göra en privat zon på ca 10m i en fyrkant runt den eventuella stugan. Han ska även få ha en liten brygga. Och ett litet dass det är allt.

Sedan så kan folk få vara där hur mycket de vill, men det ska finnas en lag som säger att Han inte får bussa i väg folk som vill vara på hans brygga. Och inte heller säga att det är privat här. Man ska inte få bygga mer än så. Inte som det är idag att de som har bygglov kan få sätta upp en massa friggebodar. Och vi som inte har något bygglov inte kan sätta upp ett endaste dugg. Lantbrukstomten är på ca13.000kvm. Med min pappas förslag så är endast stugan och zonen privat. Men resten av tomten är för allemansrätten och djurriket. Sådan kompromiss är han med på helt till fullo. Då har man gjort en kompromiss av att få bygga men även fått behålla allemansrätten och strandskyddet.Det är så det borde vara.