Även Lundgren (JL) pekar på annat

Naturskyddsföreningens valgranskning engagerar. Inte minst de ledamöter som fått dåligt miljöomdöme har börjat diskutera miljöfrågor. Det är spännande.

Nils Lundgren (JL) uppträder också på Newsmill. Lundren har faktiskt rätt i en av sina kommentarer om vår EU-granskning: Naturskyddsföreningen granskar i första hand miljö- och hälsofrågor, inte ”ekonomiskt välstånd, sjukvård, sysselsättning och pensioner”, som Lundgren konstaterar.

Det är miljöfrågor som hundratusentals svenskar de senaste hundra åren har gett föreningen stöd att arbeta med .

Samtidigt kan förstås miljöfrågan ha betydelse för andra frågor och föreningen har självklart alltid beaktat vilken effekt miljöpolitik kan få inom andra politikområden.

En av de frågor vi granskat när det gäller EU-parlamentet handlar om luftkvalitet. Där har Lundgren röstat för en linje som innebär mer luftföroreningar, jämfört med andra förslag. Vi har svårt att se hur ett sådant röstande gynnar ”ekonomiskt välstånd, sjukvård, sysselsättning och pensioner”. Tvärtom gör luftföroreningar att människor blir sjuka, vilket leder till höga samhällskostnader. De som drabbas mest är faktiskt äldre och de som redan är sjuka.

Men som sagt – miljöfrågor är vårt fokus och ur ett miljö- och hälsoperspektiv var Lundgrens röst helt fel.

Sedan får väljarna väga detta mot andra frågor. Det gör inte föreningen.

Men jag hoppas att många röstar!