ICA slutar med jätteräkor!

Helgen som gick var alldeles underbar, med jubileumskonferens under tre dagar som kröntes av en kunglig fest i Stockholms stadshus på själva födelsedagen. Dagarna var fyllda av spännande programpunkter och hundratals eldsjälar var på plats i Stockholm för att fira Naturskyddsföreningens hundratals segrar under 100 år, och – än mer – för att diskutera strategier och smida planer för kommande år.

Inför jubileumsfiradet satte vi samman en önskelista i miljöns tecken och på själva hundraårsdagen steg jublet när ICA berättade att företaget slutar med jätteräkor. Strålande gjort, ICA!

Produktionen av jätteräkor tillhör det mest miljöskadliga som  sker i onödan i världen. När räkodlingar anläggs längs kusterna i tropiska områden avverkas värdefull mangroveskog med minskad biologisk mångfald och social utarmning som följd. Onödig lyxkonsumtion i rika länder bidrar på det sättet till att fördjupa fattigdomen i världen.

Nu hoppas vi att även andra livsmedelskedjor som säljer jätteräkor följer efter. För miljön skull tar föreningen gärna emot presenter även efter hundraårsdagen.

2 thoughts on “ICA slutar med jätteräkor!

1. Man kanske ska vara medveten om att det inte är säkert att allt är frid och fröjd i mangrove-träsken bara för att Ica slutar sälja jätteräkor. Ica är trots allt en liten aktör på världsmarknaden, räkorna går nog att sälja ändå. Åtgärder behövs istället i de länder som räkorna kommer från.