Smutsiga Vattenfall hängs ut i DN

För läsarna av Naturskyddsföreningens blogg är det knappast en nyhet att statliga energibolaget Vattenfall miljöbluffar. Bolaget skryter med miljösatsningar men storsatsar i själva verket på det smutsigaste och mest ohållbara som går att göra på energiområdet – kolkraft och kärnkraft. Vattenfall vill också exploatera fler strömmande vattendrag, och försökte därför i fjol påverka den kommunala folkomröstningen om Vojmån, i Vilhelmina.

Idag redovisas flera av Vattenfalls problem i en stor artikel i Dagens Nyheter, ”Vattenfalls miljöbluff”, illustrerad av en tydlig grafik. I en insiktsfull analys skriver DN:s Patricia Hedelius om bolagets skeva självbild och om den ”ilska” hon känner över att som skattebetalare vara delaktig i miljöbluffen.

Jag håller med om det mesta men vill lägga till en sak: Det faller inte på vd:n Lars G Josefsson, världens kanske största greenwashare, att ge sig själv sparken. Det finns en styrelse, och framförallt en regering, som bär ett ansvar för vad Vattenfall tillåts göra.

Näringsminister Maud Olofsson har varje dag att välja mellan applåder eller kritik och nya ägardirektiv. Tills vidare agerar Vattenfall och Josefson med Olofssons och regeringens samtycke.

3 thoughts on “Smutsiga Vattenfall hängs ut i DN

1. Inget annat än en 100 % satsning på förnybart inom Vattenfall är acceptabelt, möjligtvis kunde de avsätta en del av sin budget på att återställa de skadeverkningar de medfört i och med brunkolsbrytning och annat.

2. Att satsa på 100% förnybart vore dumt. Det skulle skapa en osäker elförsörjning och skyhöga elpriser (det är vi som betalar för att vindkraften inte är lönsam). Jag är kluven till Vattenfalls verksamhet. Om Europa nu är beroende av kol kanske det inte är så tokigt att ”verka inom systemet”, tills dess att vi har fullgoda alternativ.

3. Att Vattenfall skulle satsa på utländsk kolkraft var ett beslut som fattades av den förra regeringen. Att skylla på den nuvarande regeringen är lågt. Tysklands ”röd-gröna” regering storsatsade på just brunkol, för att ersätta betydligt miljövänligare kärnkraft.
    Jag håller annars helt med om att Vattenfall ska satsa på miljövänlig energi istället för smutsig brunkol. Men lägg skulden för det på rätt regering (dvs S,V,Mp).