Giftiga jeans – stärk kemikaliekontrollen!

Återigen har det visat sig att miljögifter finns i vanliga textilier, denna gång i jeans, avslöjar en undersökning som teveprogrammen Plus och Rapport har gjort. Jeansen innehöll bland annat enligt lag otillåtna halter av den allergiframkallande kemikalien dimetylfumarat, som kan ge klåda och irritation vid hudkontakt. Flera testade jeans innehöll också nonylfenoletoxilat, som kan brytas ned till miljögiftet nonylfenol.

Naturskyddsföreningen visade redan i fjol i en undersökning att höga halter av nonylfenoletoxilater fanns i t-tröjor i Sverige. Högst halt då fanns i en tröja från Cheap Monday, som också i jeanstestet hamnade på en bottenplats, med halter långt över dem som rekommenderas inom branschen och som utlovas av Cheap Monday.

Företagen och branschorganisationerna klarar uppenbarligen inte att ta ansvar på egen hand och det står därför klart att samhällets kontroll av kemikalier i konsumentprodukter måste skärpas. I fjol kom dock ett förslag från en statlig utredning på kemikalieområdet, att kemikalieavgifterna för företag ska sänkas. Det kan leda till att den ansvariga myndigheten, Kemikalieinspektionen, får sänkt budget och minskade möjligheter att kontrollera jeans, t-tröjor och en lång rad andra vanliga varor som ofta innehåller miljögifter.

Det faller nu på regeringen att i budgetpropositionen skjuta till resurser till Kemikalieinspektionen. Om det inte sker, och om myndighetens budget i värsta fall sänks, blir det sannolikt mer gifter i kläder framöver.