Jubileumsfirande i Timrå

Hur många föreningar i landet kan en söndagskväll samla omkring 70 personer till ett intressant och spännande seminarium, i en ganska liten kommun med ungefär 18 000 invånare? Inte många, tror jag.

Men Naturskyddsföreningen i Timrå gjorde det igår när Naturskyddsföreningens 100-årsjubileum firades i Söråker. Det är imponerande och vittnar om både föreningens starka nätverk i kommunen och miljöfrågans ställning i samhällsdebatten.

En höjdpunkt under kvällen var premiärvisningen av Stig Carlssons nya och fina film om naturreservaten i Timrå. Kretsens ordförande Bengt-Göran Norlin födelsedagsönskade att länsstyrelsen och kommunen ska arbeta för att göra reservaten mer kända, vilket kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand på stående fot också lovade att göra.

Jag fick själv hålla ett föredrag och pratade om både regeringens nedmontering av naturvården och de enkla och billiga lösningar det finns på klimatproblemen. Med tanke på EON:s planer att bygga ut vattenkraften i Timrå var det viktigt att peka på hur dålig och onödig mer vattenkraft är. Jag berättade också om SCA:s brott mot skogscertifieringen FSC.

Det blev en mycket trevlig kväll. Kretsen i Timrå hade lagt upp ett bra program som avslutades med jubileumstårta och en intressant diskussion. Jag fick också höra mycket om kretsens verksamhet som spänner över ett brett fält, från barnvagnspromenader i fina områden till energi- och skogsfrågor. Berry Johansson och andra i kretsen har också författade flera böcker och skrifter om naturen i kommunen, som har spridits i tusentals exemplar.

Det var en pigg och vital hundraåring som firades!

2 thoughts on “Jubileumsfirande i Timrå

1. Hej Mikael!
    Tack för en jättebra föreläsning. Angående det vi pratade om så verkar det vara en svår fråga det där med skogsindustrin och klimatpåverkan. I Timrå kommuns energi- och klimatstrategi som är ute på samråd nu står det att ”det är en vinst för klimatet att använda mer pappersmassa”. Vad säger du om det?

2. Hej Mikael!
    Tack för ditt besök hos oss i lilla Timrå.
    Det var verkligen roligt att du kunde ta dig tid för att besöka oss. Ditt föredrag var mycket intressant och alla var mycket nöjda över det. Vi fick många uppskattande omdömen av våra besökare både om filmen och ditt föredrag.
    BLand besökarna kan även nämnas kommunens båda kommunalråd. Jag vill även berätta att filmen kan alla som vill beställa. Se vår hemsida
    P.s. Såg att du stavat mitt efternamn annorlunda än jag brukar men det är OK
    Varma hälsningar! Bengt-Göran Norlin