Ett veckoslut av ideell föreningsglöd

Torsdag-söndag i veckan som gick ordnade Naturskyddsföreningen en rad seminarier och konferenser i Stockholm. Flera hundra personer deltog i spännande debatter, intressanta diskussioner, intern strategisk planering och nätverksmöten. I fokus för snart sagt varje samtal stod frågan om hur vi kan bidra till att bygga en bättre värld snabbare.

Seminariet ”Agriculture for development” i torsdags visade bland mycket annat hur ekologiskt lantbruk kan leda till ökade skördar parallellt med en bättre miljö och tryggare ekonomi. Den rapport om det ekologiska lantbrukets fördelar som vi presenterade på seminariet är en bland flera som tar sikte på att redovisa hur ekologiskt lantbruk gynnar både miljö och livsmedelstrygghet, ett faktum som en och annan svensk jordbruksdebattör missat på grund av korridorseende…

På vår årliga höstkonferens i fredags, ”Miljösatsningar – vägen ur den ekonomiska krisen?” presenterade vi en rapport som redovisar hur satsningar på energieffektivisering och förnybar energi fram till 2020 kan skapa åtminstone 60 000 nya jobb i Sverige, något som statssekreterare Ola Alterå tyckte var en ordentlig underskattning när han kommenterade rapporten på konferensen. Det han han säkert rätt i! Just därför så onödigt att hans regering – och det statliga energibolaget Vattenfall – inte sätter effektivisering och förnybart främst i energiarbetet.

I lördags höll föreningen den årliga Kretskonferensen, som samlade många eldsjälar från kretsar, länsförbund och nätverk runt om i landet. En huvuduppgift under dagen var att inför kommande år identifiera nya teman för gemensamma kraftsamlingar inom föreningen och flera nya och spännande idéer växte fram. Nästa steg blir att fortsätta den interna planeringen innan vi idéerna tar form och blir kampanjer som omvärlden engageras i framöver.

Seminariefrossan avslutades med Gränslöst miljöarbete på söndagen, där våra svenska medlemmar träffade några av våra samarbetsorganisationer, från bland annat Brasilien, Kenya, Filippinerna och Etiopien. Med sådan global samverkan växer miljörörelsens budskap i styrka. Den som vill delta i det ideella arbetet på lokal nivå är välkommen att kontakta föreningens kretsar och länsförbund!

På söndagen fick jag även tillfälle att träffa Naturskyddsföreningens nationella klimatnätverk som hade samlat åtminstone 70 personer från hela landet för att diskutera klimatfrågor och slipa strategier och kampanjer för att lyfta klimatfrågan än högre på dagordningen. Det sjuder av skön och hög energi i klimatnätverket och det bådar gott för ökat tempo i klimatarbetet. Alla är välkomna med i nätverket – du också!

I sammanfattningen är bilden tydlig av att engagemanget och aktiviteten inom föreningen växer runt omkring i landet. Denna ideella glöd är vår starkaste resurs. Den är del av förutsättningarna för hållbar utveckling. Det känns skönt att tillhöra en folkrörelse i medvind!

One thought on “Ett veckoslut av ideell föreningsglöd

1. Hej Mikael! Skickar en haelsning fran Honduras daer jag besoker CODDEFFAGOLF, en medlemsbaserad organisation skapad av hantverksfiskare som sett sin tillvaro och sina utkomstmojligheter hotade av indstriellt rakfiske. Vill tacka for dina positiva rapport fran de otroliga dagarna foreningen organiserat torsdag-sondag. Stimulerande att hora om ett sadant medlemsengagemang. Synd att du inte kan vara med i Ecuador. Vi ska rapportera tillbaks./ Agneta