Fler forskare kritiserar vargjakten

Idag skriver åtta tunga forskare vid zoologiska institutionen på Stockholms universitet – med experten på vargens genetik, Linda Laikre, i spetsen – följande på DN debatt:

”Licensjakten på varg har försatt det starkt inavelsskadade och utrotningshotade svenska vargbeståndet i ett ännu sämre genetiskt läge.”

Det är svårt att formulera budskapet tydligare.

De flesta är nu ense om att miljöminister Andreas Carlgren spelat med falska argument, men frågan är om och när han i så fall ska erkänna det. Kanske på den pressträff i vargfrågan som han kallat till kl 11 i morgon torsdag?

Samma fråga kan ställas till de riksdagsledamöter i miljö- och jordbruksutskottet som också kört med Carlgrens argument, exempelvis dessa citat från Aftonbladet:

Centerns Erik.A.Eriksson@riksdagen.se: ”… dags att skjuta av stammen så att nya alfahannar kan vandra in och blanda upp stammen.”

Moderaternas Bengt-Anders.Johansson@riksdagen.se: ”Har du för hög inavelseffekt får du defekter på djur, därför är det viktigt att de inavlade vargarna tas bort innan de får möjlighet att reproducera.”

Folkpartiets Anita.Broden@riksdagen.se: ”Det är viktigt att vi inte får den inavel som vi ser ett tecken på i den svenska vargstammen. Därför är det bra att skjuta av och sedan låta nya vargar vandra in från till exempel Ryssland eller Finland.”

Socialdemokraternas Ann-Kristine.Johansson@riksdagen.se kör inte med det genetiska argumentet, såvitt jag sett, men hon hejade ändå på jakten och tyckte att den ”fungerade bra”. Den tjänsteman på länsstyrelsen i Dalarna som följde jakten närmare än andra använde ordet ”kaos”…

Många från stad och land har skrivit till mig och frågat vad man kan göra för att förhindra en upprepad licensjakt på varg, något som miljöministern uttalat sig positivt om.

Mitt bästa råd är att kontakta de ansvariga politikerna och vänligt berätta vad man anser. Några adresser finns ovan. För att skriva till Carlgren är det bara att använda detta formulär.

Den som vill påverka tillsammans med andra är välkommen som medlem i Naturskyddsföreningen.

4 thoughts on “Fler forskare kritiserar vargjakten

1. Låter intressant med presskonferensen imorgon. VAD ska de komma med nu?
    Skylla på NV som vanligt kanske? Och säga att allt ska utvärderas ordentligt? Det bästa han skulle kunna säga är att regeringen avvaktar med all annan jakt än skyddsjakt till en ordetligt utvärdering har utförts.
    Undrar om de kommer att bemöta er anmälan till EU?
    Bra kämpat Mikael! 🙂

2. Det er vel ingen tvil om at Sverige har mistet troverdighet i denne vargslakten. Dessverre later det til at de er influert av Norges elendige rovdyrpolitikk , der Norge lar sauebøndene bestemme når vargen skal dø eller leve. Det beste for å få ned innavlkoeffisienten i både Norge og Sverige er å slippe inn russiske ofg finske varger .